«Зелене світло» концерну

Кузнецовськ (Рівненщина). Нагальні для атомників питання обговорено на нараді за участю міністра палива та енергетики України Юрія Бойка і провідних фахівців цієї галузі. Йшлося, зокрема, про будівництво до кінця 2008 року додаткової лінії електропередач, що дасть змогу працювати на повну потужність усім енергоблокам Рівненської АЕС; спорудження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП), а також про створення концерну «Укратомпром», який опікуватиметься створенням елементів замкнутого ядерно-паливного циклу в Україні та розвитком цирконієвого й уранового виробництва.

Державна програма будівництва централізованого СВЯП, за словами президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, передбачає кілька етапів: погодження проекту, громадські слухання, консультаційний референдум та розгляд Верховною Радою. І лише після цього саме будівництво, яке орієнтовно має завершитись у 2010 році. На сьогодні остаточно місце розташування майбутнього сховища не визначено. Фахівці вважають, що найдоцільніше розмістити його в зоні відчуження ЧАЕС.

Олександра ЮРКОВА.

Один дав роботу трьомстам

Хмельницький. Приватний підприємець із Білогір’я Сергій Кащук зумів працевлаштувати триста своїх земляків. Робота для них знайшлася на орендованій тисячі гектарів землі, де вирощують пшеницю, жито, ріпак, буряки. А також на млинах, де підприємець переробляє вирощений урожай. Борошно з Білогір’я успішно розкуповують і звичайні хмельничани, і професійні пекарі.

Ірина КОЗАК.

Головний біль області

Чернігів. На 686 тисяч гривень збільшилася заборгованість у виплаті зарплат на Чернігівщині з початку року, і нині загальний її обсяг сягнув 13,8 мільйона гривень. Про слабку ефективність заходів, що вживаються для усунення порушень законодавства про оплату праці, йшлося на розширеному засіданні колегії прокуратури Чернігівської області. І хоча прокурори вже порушили 48 кримінальних справ, подали у суди 493 позови про стягнення на користь працівників зароблених грошей, цю роботу найближчим часом буде активізовано. Прокурорські перевірки засвідчують, що керівники окремих підприємств не виплачують заробіток, використовуючи кошти на цілі, що не є першочерговими.

Сергій ПАВЛЕНКО.