У присутності Прем’єр-міністра Віктора Януковича група «Лукойл-Нафтохім» (Росія) і компанія UHDE Gmb (Німеччина) підписали контракт про будівництво заводу з виробництва полівінілхлориду (ПВХ) у Калуші Івано-Франківської області. Це вкотре підтвердило привабливість нафтогазової галузі для інвестицій.

Проект, вартістю 200 мільйонів доларів США, буде реалізовано в рамках інвестиційної програми групи «Лукойл-Нафтохім» з розвитку «Карпатнафтохіму» (Калуш). Прем’єр-міністр України Віктор Янукович особливо підкреслив його важливість для економіки. Незважаючи на вагому сировинну базу для власного виробництва ПВХ, Україна дотепер цілком імпортує цей продукт із Польщі, Угорщини, Румунії, Кореї, Китаю, тоді як у ньому гостру потребу мають українські машинобудівники, будівельники, споживачі інших галузей. На думку Віктора Януковича, не менш важливо і те, що робота такого підприємства створить додаткові робочі місця в регіоні, чимало жителів якого виїхали і працюють за кордоном.

Відповідно до контракту, німецька компанія з ліцензії фірми Vіnnolіt (Німеччина) виконає проект і доставить обладнання для установки з виробництва ПВХ потужністю 300 тисяч тонн на рік, запустити яку плановано в 2009 році. Утім, це не буде першим дітищем групи «Лукойл-Нафтохім», що вже втілює в життя на «Карпатнафтохімі» досить велику інвестпрограму. Нагадаю, що початок поклала установка з гідруванню фракцій С4/С5 загальною вартістю 15 мільйонів доларів США в жовтні 2005 року. А зараз тут почали будувати установки з виробництва хлору і каустичної соди вартістю 130 мільйонів доларів. Ці установки, запуск яких намічено на 2007 рік, крім збільшення потужностей з виробництва хлору і каустичної соди, також повинні істотно поліпшити екологічну ситуацію в регіоні. Загалом обсяг інвестицій групи «Лукойл-Нафтохім» у модернізацію і розвиток ТОВ «Карпатнафтохім» за період 2005—2008 років становитиме півмільярда доларів США.

— Із впровадженням перерахованих проектів «Карпатнафтохім» буде одним з найбільших нафтохімічних підприємств у Східній Європі», — каже генеральний директор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов.

Утім, не тільки. На його думку, інвестиційна програма не лише дасть можливість створити високорентабельне підприємство, а й розв’яже низку соціальних та економічних проблем Прикарпаття — забезпечить робочими місцями жителів регіону, підвищить і рівень зарплат, і суму податків, що відраховуються до бюджетів різних рівнів. Відзначимо, що присутність під час підписання контракту вищих осіб уряду, крім того, може свідчити про завершення конфлікту між Фондом держмайна і підприємством.