Законодавчу роботу слід систематизувати. Такого висновку дійшли народні депутати під час засідання погоджувальної ради. Про це повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час учорашньої прес-конференції. Це необхідно з огляду на новий статус держави — парламентсько-президентської республіки. Тож перший тиждень народні обранці працюватимуть у комітетах і фракціях. А наступного пленарного тижня планують затвердити план роботи на другу сесію і перспективний план законодавчих робіт на найближчі п’ять років. Водночас Олександр Мороз акцентував увагу на прийнятті низки законів щодо зміцнення політичної реформи. Важливим документом у цьому сенсі, за словами Голови Верховної Ради, є закон про опозицію. Він повідомив, що нині існує два варіанти документа: один — у авторстві Раїси Богатирьової, другий — від фракції БЮТ. Остаточний варіант, за словами глави парламенту, має підготувати робоча група.

Інше важливе питання, яке має розглянути сесія, — проект державного бюджету на 2007 рік. На жаль, зауважив Олександр Мороз, ми зустрілися з попередньою традицією — коригування податкового законодавства під час прийняття бюджету. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що через 2—3 роки податкове законодавство стане базовим і не потребуватиме змін щоразу під час підготовки головного кошторису країни. Він переконаний: робота Верховної Ради на другій сесії буде конструктивна й ефективна.

Прокоментував Голова Верховної Ради і заяву Юлії Тимошенко щодо нелегітимності уряду. За його словами, закон, на який посилається лідерка БЮТ, був прийнятий до політичної реформи, а нині Конституція чітко регламентує порядок скасування депутатських повноважень. Олександр Мороз переконаний: сьогодні загрози діяльності уряду немає. «Інша справа, що в системі законодавства завжди можна знайти якусь заковику». Водночас глава парламенту висловився за доцільність обіймання посади заступника Голови Верховної Ради представником опозиції і відкинув можливість формування широкої коаліції без участі фракції Комуністичної партії.