У біографії Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка є такі рядки: «У 1972 році закінчив історичний факультет Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки. Після цього працював учителем історії в сільській середній школі на Волині. Навчався в аспірантурі Інституту суспільних наук Академії наук України, працював там старшим науковим співробітником. У 1976 році захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук. Сфера наукових інтересів — нова і новітня історія західних областей України».

Правда, вийшло так, що у 1981 році партійно-політична робота Адама Івановича переважила його науково-професійну діяльність. Він став народним депутатом України третього, четвертого і п’ятого скликань. Більше того, в усіх трьох скликаннях його обирають Першим заступником Голови Верховної Ради України.

Але всі ці роки, тобто майже чверть століття, його серце береже глибоку пам’ять про рідний інститут, який вже став Волинським державним університетом імені Лесі Українки, і за кожної можливості він відвідує його.

От і першого вересня Адам Мартинюк відвідав рідну альма-матер, зустрівся з викладачами, студентами та їхніми батьками.

Ректор університету доктор біологічних наук, професор Ігор Коцан щиро привітав присутніх з новим навчальним роком, вручив першокурсникам символічний ключ до знань, залікову студентську книжку і студентський квиток. Першокурсник Микола Калугін зачитав урочисту студентську клятву.

Хвилюючим був виступ Адама Мартинюка. Колишній випускник тепло привітав своїх земляків, 13-тисячний загін студентів вузу з днем знань, відзначив роль і місце університету як важливого чинника підвищення конкурентоспроможності держави, її авторитету як сучасної високорозвинутої демократичної країни, поділився зі студентами, їхніми батьками, викладачами спогадами про свої роки навчання, з почуттям гумору розкрив деякі «секретні» моменти студентської минувшини.

Перший заступник Голови Верховної Ради вручив низці викладачів високі нагороди Верховної Ради України і цінні подарунки, відвідав музей університету, музей Лесі Українки.

Захоплюючим був виступ Адама Мартинюка перед професорсько-викладацьким і студентським колективами рідного для нього історичного факультету, який є провідним структурним підрозділом вузу. Адже хоч і кажуть, що «історія нікого і нічого не вчить», та насправді вона вчить нас всього: любити світ, свою Вітчизну, любити свій народ, своє життя, свою працю.

Разом із Першим заступником Голови Верховної Ради України Адамом Мартинюком на зустрічі зі студентами були також голови Волинських облдержадміністрації Володимир Бондар, облради Анатолій Грицюк, інші офіційні особи.

Студентське свято знань продовжилося концертом художньої самодіяльності, дискотекою і закінчилося грандіозним феєрверком.

Наступного дня Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк побував у населених пунктах Любешівського району, які зазнали стихійного лиха. Разом із керівництвом області проведено нараду з місцевими керівниками з приводу ліквідації наслідків повені. Відбулися також зустрічі з виборцями, на яких обговорено актуальні проблеми політичного й соціально-економічного життя.