Щорічний всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби на призи уславленого богатиря Івана Піддубного знову відбувся на його історичній батьківщини. Героями свята стали не лише борці, а й літературні персонажі ще одного земляка чорнобаївців — видатного письменника Михайла Старицького.

Феєрія спорту, музики, жартів, пісень, танців захопила рідне село Івана Піддубного з раннього ранку. До заквітчаної прапорами і чорнобривцями Красенівки їхали на автобусах, мерседесах, велосипедах, запорожцях, возах та йшли пішки звідусіль.

У прибулих очі розбігалися від захоплюючої красенівської веремії: на спортивній арені кипіли змагання борців, на сільському майдані співали дівчата, у «шинку» грали троїсті музики, на вигоні змагалися козаки і молодиці, виводили пісні фольклорні ансамблі, а народні умільці показували, як прясти, ткати, вишивати, плести кошики і брилі.

Поміж усім цим співучим і гомінливим людом, імпровізованими хатами, світлицями, перелазами, соняхами і тинами, гордо походжала на пару з подругою народна улюблениця Проня Прокопівна. З героїнею вистави «За двома зайцями» жартували сільські парубки, найсміливіші залицялися до «городської» дівки і «сваталися». Однак вихованка «благородного пансіону» копилила губу, бо серце її «шкварчало» від красенів-богатирів, котрі грали м’язами на борцівському килимі. Проня Прокопівна так і сказала — віддасться тільки за чемпіона...

Другого дня свято богатирської сили, присвячене 135-річчю від дня народження Івана Піддубного, тривало у районній «столиці» — селищі Чорнобай. Незважаючи на рясний дощ і прохолоду, змагання на килимі були гарячі. Завзяття спортсменам додала ще й «родзинка»: вперше за роки існування борцівського свята його організатори оголосили про проведення двобою між переможцем турніру та будь-ким із бажаючих — так, як було це за часів Піддубного.

Ось тут й сталася сенсація. Проти 135-кілограмового миколаївця Сергія Побережного вийшов переможець турніру до 85 кілограмів, спортсмен із міста Костополя, що на Рівненщині, Максим Чепурко. Цей відважний борець показав чудову техніку, майстерність, вправність, а головне — надзвичайну силу волі і переміг, ставши абсолютним чемпіоном всеукраїнських змагань богатирської сили!

Свято завершилося віншуванням учасників і переможців, котрі приїхали з багатьох українських земель, а також з Росії та Польщі. Це було справді чудове, розмаїте, видовищне дійство, шкода лише, що через обмаль реклами про нього не прибули сюди туристів, шанувальники спорту та народного мистецтва з усієї України.

Черкаська область.