Футбол. Минулої суботи, коли відбувалися матчі відбірного раунду Євро-2008, збірна України мала вихідний. Але наші футболісти не байдикували, а на тренувальній базі київського «Динамо» зіграли товариський матч з командою першої ліги, столичним ЦСКА. За цим поєдинком спостерігав кореспондент «Голосу України».

Збірна України—ЦСКА (Київ). 5:1. Голи: Гусєв, 33, Шевченко, 41, Воробей, 52, 83, Бєлік, 82 — Яланський, 29 (п). На 30-й хвилині Шевченко не реалізував пенальті (воротар).

Збірна України грала в такому складі: Шовковський (Кернозенко, 46), Несмачний (Свідерський, 46), Тимощук (Шелаєв, 46), Єзерський (Гусін, 46), Русол, Шевченко (Бєлік, 46), Калиниченко (Ротань, 46), Гусєв (Воробей, 46), Ребров (Воронін, 46), Ткаченко, Назаренко (Рикун, 46). Тренер — Олег Блохін.

У першому таймі армійці дуже старалися і навіть рахунок відкрили. Найактивніший і найкорисніший серед них був Ігор Костюк. А в складі збірної я б відзначив Андрія Шевченка, котрий дуже серйозно поставився до зустрічі, працював не шкодуючи сил. Хоч він і не реалізував одинадцятиметровий (пробив несильно і невпевнено, тому Мар’ян Марущак легко впорався із завданням), але потім зробив результативну передачу на Олега Гусєва. А під кінець тайму забив м’яча і вивів збірну вперед...

Після матчу з ЦСКА кореспондентові «Голосу України» вдалося трохи поспілкуватися з Андрієм Шевченком.

— Усі наші гравці перебувають у хорошій формі, — сказав він. — А після чемпіонату світу в колективі взагалі панує прекрасний настрій. Однак група у нас особливо важка. Адже серед наших суперників — чемпіон світу і срібний призер. Коментарі, гадаю, зайві. Тому і в стартовому матчі проти Грузії на нас чекає серйозний іспит. Попереду і успіхи, і невдачі. Це все ми разом маємо витримати. Наша мета — потрапити до дуету найкращих у групі, що дозволить вийти до фінальної частини чемпіонату Європи. Тому жодні розчарування не повинні похитнути нашого прагнення.

— А ви особисто як почуваєтесь, бо поширилася інформація, що зазнали травми?

— То вигадки журналістів про травму. Почуваюся чудово, чемпіонат Англії почав успішно. Шкода, що після Німеччини так і не вдалося нормально відпочити. Але все нормально. І моє коліно практично не турбує. Тому і настрій добрий...

Олегу Блохіну ми також поставили запитання:

— Який настрій напередодні старту у відбірному циклі Євро-2008?

— Я за духом — переможець. Не можу і не вмію програвати. Але із кожної поразки роблю корисні для подальшої роботи висновки. Знаю, що буде значно складніше, ніж у кваліфікації до чемпіонату світу. Все ускладнюється, бо до нас тепер ставляться як до чвертьфіналіста світової першості. Але, з другого боку, наша команда набула колосального досвіду. З’явилася впевненість у власних силах, утворився кістяк команди, гра стабілізувалася. Сподіваюся, що і психологічна витривалість буде доброю. І ми не матимемо різких перепадів: сьогодні виграли, завтра програли.

Я чудово розумію, яка сильна у нас група. Наступна зустріч з Грузією, котра, як і раніше, відзначатиметься непоступливістю. Швидше за все, це буде гра на нервах. І легко нам точно не буде. До того ж, перша гра циклу — завжди складна. А про конкретне завдання я вже не раз казав: перше або друге місце в групі. Гадаю, що основна боротьба у нас йтиме зі збірними Італії та Франції.

...Отже, завтра збірна України вирушає у важку дорогу. Її поєдинок проти збірної Грузії на столичному НСК «Олімпійський» розпочнеться о 19.00. Його обслуговуватиме чеська бригада рефері на чолі з 42-річним Ярославом Ярою.

***

Євро-2007 (U-21). Завтрашній матч молодіжної збірної України в Хорватії проти місцевих однолітків носитиме формальний характер. Адже позавчора збірна Болгарії вдома переграла хорватів — 2:1. І, здобувши шість очок, здобула перше місце в групі, а з ним — і путівку на фінальну частину чемпіонату.

До речі, перед від’їздом до Хорватії наставник української команди Олексій Михайличено за порушення спортивного режиму відрахував із колективу київського динамівця Олександра Алієва.