Сьогодні відкривається друга сесія Верховної Ради України п’ятого скликання. Після урочистого відкриття народні депутати мають внести зміни до календарного плану проведення сесії — працювати перший тиждень у парламентських комітетах. Це насамперед пов’язано з тим, що серед 75 питань, запланованих на вересень, повністю готове лише одне. Про це повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і комітетів. Загалом, на розгляд сесії попередньо заплановано 245 питань.

Зокрема, на пленарному тижні 12—15 вересня заплановано розглянути проекти законів «Про чисельність Збройних Сил України на 2007—2011 роки», «Про схвалення рішення Президента щодо участі миротворчого контингенту України в забезпеченні безпеки Спеціального суду по Республіці Сьєрра-Леоне», внести зміни до закону про рекламу (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв). А також визначитися щодо низки законопроектів з пропозиціями Президента.

Крім того, депутати мають визначитися щодо проведення парламентських слухань. У розкладі засідань Верховної Ради на вересень міститься шість таких пропозицій. За словами Олександра Мороза, парламентські слухання мають проводитися не більше одного разу на місяць. Тож Голова Верховної Ради закликав парламентаріїв активніше проводити комітетські слухання. Для деяких питань це навіть ефективніше, переконаний він.

Щодо інформації про засідання фракцій ПР, СПУ, КПУ та НУ щодо створення широкої коаліції, то, за словами Романа Безсмертного («Наша Україна»), у понеділок має відбутися засідання фракції, на якому обговорюватиметься питання перспектив створення коаліції. У свою чергу, Раїса Богатирьова (Партія регіонів) повідомила, що коаліція чекає офіційних пропозицій від «Нашої України», і коли саме відбудеться зустріч фракцій, достеменно невідомо. А заяву Юлії Тимошенко Раїса Богатирьова назвала бажанням видати можливе за реальне. «Уряд діє відповідно до нової Конституції», — констатувала вона.