5—7 вересня в Мінекономіки знову говоритимуть про перспективи нашого членства в СОТ. Запрошено взяти участь у дискусії представників комітетів Верховної Ради, міністерств, секретаріату Президента й організацій товаровиробників. Вони мають обговорити необхідні з точки зору СОТ законопроекти, які Кабмін планує у вересні внести на розгляд Верховної Ради.

Дискусія трохи припізнилася, адже здебільшого домашнє завдання з приведення законодавства у відповідність з нормами СОТ Київ уже виконав. Технічних перешкод на шляху вступу до «всесвітнього торгового клубу» практично не залишилося. Україна підписала протоколи про взаємний доступ до ринків товарів і послуг із усіма членами Робочої групи з розгляду її заявки, крім Киргизстану. Залишилося завершити переговори в багатосторонньому форматі. Колишній український уряд планував вступити до СОТ восени цього року, нинішній начебто підтвердив ці наміри. Утім, у зв’язку з заміною акторів спектакль можуть перенести.

Щоб успішно завершити переговори, вже у вересні парламент має прийняти низку необхідних для вступу законопроектів. Вони вже не раз вносилися на розгляд Верховної Ради, але були відхилені. Як буде цього разу, спрогнозувати складно. На думку політолога Віктора Небоженка, «все залежатиме від того, як інтереси донецьких фінансово-промислових груп збігаються з інтересами України. «Регіонали» нині розриваються між двома речами — з одного боку, між страхом втягтися до СОТ і мати великий опір серед власних союзників, тобто соціалістів і комуністів, які категорично проти вступу в цю організацію, і з другого боку, між тими перспективами, котрі СОТ відкриває перед транснаціональними компаніями Східної України. Для тих, хто сьогодні прийшов до влади, СОТ — не гірший варіант. Для них це спосіб легітимізувати свою владу. Країна — учасник СОТ — це зручніший партнер для міжнародних переговорів, що дуже важливо для східноукраїнських металургійних і вугільних магнатів».

Політолог Володимир Малинкович вважає, що певне «коригування курсу» — якщо не в термінах вступу, то в самій ідеології — усе-таки відбудеться. «Дотепер уряд форсував цей процес, виконуючи усі вимоги, найчастіше зайві. Тоді як у період входження до СОТ можна розтягувати чи прискорювати в часі прийняття тих чи тих норм і правил регулювання економіки відповідно до вимог цієї організації. Очевидно, саме це і обговорюватиметься». На думку політолога, «представники металургійної промисловості, а це база Партії регіонів, налаштовані на якнайшвидше входження до СОТ. Водночас найуразливішими виявляться сільське господарство і машинобудування, а тут теж є люди, що підтримували Партію регіонів».