До кінця цього тижня уряд планує подати до Верховної Ради законопроект про Кабінет Міністрів. Таку новину повідомив днями перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров.

В інтерв’ю журналістам він нагадав, що на останньому засіданні уряду було розглянуто законопроект, підготовлений кабінетом Юрія Єханурова. Микола Азаров зауважив: у цілому, концептуально, проект закону виписаний достатньо добре. Однак у членів уряду була низка зауважень, над якими зараз працює робоча група на чолі з віце-прем’єром Дмитром Табачником. Оскільки є деякі деталі, які необхідно виписати дуже чітко, щоб вони виключали можливість двозначного тлумачення.

«Голос України» протягом багатьох років неодноразово звертав увагу на необхідність регламентації діяльності Кабінету Міністрів. Особливо гостро ця проблема постала в поточному році, коли почала діяти політична реформа, а уряд сформувала парламентська коаліція. Назріла необхідність впорядкувати відносини не тільки між урядом і главою держави, а й між Кабінетом Міністрів і законодавцями.

Втім, сподіватися на швидке прийняття закону не доводиться. Тим більше, що, як повідомив радник Президента України Ігор Коліушко, у секретаріаті глави держави також є певні напрацювання до законопроекту про Кабінет Міністрів.

З другого боку, одна з новацій Міністерства юстиції, закладених у законопроекті, — положення про ймовірне суміщення міністрами своїх посад зі статусом народного депутата. Щоправда, це суперечить Основному Закону. А тому в цьому разі треба вносити зміни до Конституції. Отож сподіватися на швидке «узаконення» виконавчої гілки влади не доводиться.