Доля української демократії має перейти з рук політиків до рук громадян. Саме так вирішили громадські активісти та правозахисники і створили Громадянський форум України.

Зокрема, як заявили на нещодавній прес-конференції співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, голова координаційної ради Громадського форуму Львова Олег Мацех, координатор із зв’язків з громадськістю Альянсу «Майдан» Володимир Мартинюк та голова Експертної ради Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, планується об’єднати проекти різних громадських рухів та організацій. Форум, як запевнили активісти, буде своєрідним постійно діючим Майданом, який захищатиме права простих громадян і впливатиме на дії влади.

ГФУ вже розробив декларацію, де окреслено принципи, навколо яких потрібно об’єднуватися — добровільність, солідарність, толерантність, чесність, відвертість, об’єктивність, відкритість, гласність та інші.

На початковому етапі, повідомив О. Мацех, робота ГФУ буде спрямована на регіональні рівні — пошук громадських організацій та громадських діячів, які добре виявили себе та справою довели дотримання зазначених принципів. Після цього кожен регіон обиратиме громадських координаторів.

Громадські організації займатимуться тим, чим і раніше, однак за рахунок обміну досвідом та інформацією, сподіваються правозахисники, їх робота матиме більший ефект.

«Українські громадяни переросли власних політиків, тому саме вони мають взяти на себе відповідальність за подальший розвиток країни», — підсумували учасники прес-конференції.