Підприємцям України

Прийміть найщиріші вітання з професійним святом — Днем підприємця!

Швидке піднесення економіки України неможливе без такого її потужного двигуна, як підприємництво. Малі та середні підприємства впродовж останніх років відіграють дедалі важливішу роль у створенні нових робочих місць та розв’язанні проблем зайнятості, розвитку конкуренції та сприянні економічному зростанню в Україні. Прискорення розвитку малого та середнього бізнесу в Україні поступово зміцнює позиції середнього класу.

Ваші завзяття, менеджерський талант, уміння ефективно працювати в умовах ринкової економіки забезпечують підвищення добробуту наших співвітчизників, сприяють економічному зростанню та поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

Підтримка малого бізнесу — справа державна. Комітет Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва і в подальшому вдосконалюватиме правову базу та забезпечуватиме законодавчу підтримку і захист вітчизняним підприємцям.

Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, невичерпної енергії, оптимізму, творчого натхнення і мудрості, вагомих здобутків та реалізації ділових задумів.

Сергій МАТВІЄНКОВ,голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

Міцна гривня

Учора виповнилося 10 років від дня запровадження для розрахунків національної валюти — гривні. За цей період — короткий і тривалий водночас — вона «схудла» майже утричі. Під час запровадження гривні долар коштував 1,8, а тепер — 5 гривень. На це вплинуло кілька обставин — світова фінансова криза 1998 року і прагнення експортерів заробити зайву копійку.

Дещо зменшилася і купівельна спроможність, але це — об’єктивний процес, бо ще жодна країна світу не змогла повністю подолати інфляцію. Хоча у 2002 році в нашій країні ціни не зростали, а впали майже на три відсотки. Однак гривня на світ народилася раніше. Її перші зразки з’явилися ще 1991 року. Їх творець — художник Анатолій Лопата. Перші національні гроші друкували в Канаді. Великі купюри — в Італії. Монети було віддруковано в Луганську на патронному заводі. Нині гривня прописана у столиці. І паперова, і металева. На банкнотно-монетній фабриці. Папір для гривні виготовляють у Малині Житомирської області.

Хочеться сподіватися, що наша національна грошова одиниця ще довго і твердо служитиме громадянам країни.