Прелюдія до осіннього загострення

Схоже, не тільки погода зіпсувала оксамитовий сезон поточного року. В останній тиждень літа з’явилися перші ознаки майбутнього загострення ситуації. Формування коаліції і вибори керівництва парламенту тривали так довго, що більшість політиків покинули столицю і вирушили на відпочинок того самого дня, коли був сформований уряд. Цікаво, що до його складу ввійшли і представники «Нашої України», хоча фракція й досі залишається поза коаліцією. Власне, це і є поки що однією із загадок майбутніх політичних процесів. Ніхто з певністю не каже про те, що «нашоукраїнці» приєднаються до антикризової коаліції.

Натомість один з колишніх лідерів соціалістів Йосип Вінський заговорив про формування об’єднаної опозиції, до якої увійде близько 150—160 народних обранців. Зокрема, й кілька десятків «нашоукраїнців». Це не так багато, як декому хотілося. Однак така кількість дає змогу блокувати будь-які спроби внесення змін до Конституції.

З другого боку, уряд готує програму своєї діяльності для подання на затвердження у Верховну Раду. Один з пунктів передбачає надання російській мові статусу державної. Сама ідея цього стала подразником для багатьох політиків. Адже Президент у День незалежності заявив про те, що мова державна одна — українська. Водночас, як бачимо, свідомо чи несвідомо розробники програми порушили один із пунктів Універсалу національної єдності, підписаного у тому числі й лідером Партії регіонів, Прем’єр-міністром Віктором Януковичем. Зрозуміло, цей документ не має юридичної сили, але глава держави назвав його «морально-етичним». Отож і постає запитання: чи був поінформований Віктор Янукович про те, що вписують у програму діяльності уряду її розробники? Чи цей пункт вносили з його відома?

А тому можна спрогнозувати, що «Наша Україна» негативно поставиться до спроби «регіоналів» юридично закріпити у державі двомовність. Не виключено, що більшість фракцій подасться до об’єднаної опозиції, і тоді антикризова коаліція так і залишиться фактично «троїстим» союзом. Дуже різко відгукнувся про це положення один з лідерів «Нашої України» Анатолій Матвієнко. Постає запитання: що робитимуть в уряді Віктора Януковича міністри — вихідці із пропрезидентської партії?

Окрім того, ще на початку літа ходили чутки про майбутні зміни у керівництві секретаріату глави держави. Нині вони почастішали. Це — свідчення того, що Віктор Ющенко розуміє: ініціативу його команді перехопити не вдалося, відтак на поверхні з’явилося чимало проблем, пов’язаних з переходом від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської республіки. А тому зрозумілі його намагання зміцнити свій «штаб», щоб не програти битву в майбутньому.

Звідси можна зробити висновок про майбутнє осіннє загострення, прелюдією до якого і став минулий тиждень.

Не дискутуйте про мову, а просто любіть її

У понеділок «Наша Україна», Партія регіонів, СПУ і КПУ після погоджувальної ради обговорять створення широкої коаліції, повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз в інтерв’ю журналістам.

Крім того, глава парламенту поділився, що планує побудувати депутатське містечко у Кончі-Заспі під Києвом, яке коштуватиме близько 250—300 мільйонів гривень. У цьому містечку депутати житимуть лише протягом своєї депутатської каденції. До речі, такий досвід існує в багатьох країнах.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що держава дуже уважно ставитиметься до стану розвитку української мови, до поглиблення не просто її статусу, а й практики застосування. «Треба не вести дискусію про мову, треба мову любити, тоді і виявиться, що немає проблеми. Якщо ти любиш свою мову, то не потрібно примушувати тебе говорити нею. А якщо ти любиш російську чи іншу мову — користуйся нею, щоб вона була чистою і досконалою, літературною», — наголосив О. Мороз.