Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз від імені депутатського колективу привітав з Днем знань першокурсників Національного аграрного університету та студентів Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова.

Звертаючись до студентів НАУ, глава парламенту пригадав ті часи, коли сам був студентом цього навчального закладу. «Багато часу відтоді минуло, але традиції вузу розвивалися, зміцнювалися, утверджувалися», — зазначив Олександр Мороз і додав: «І сьогодні ми маємо чи не найкращий вуз у світі. Я це кажу абсолютно відверто, бо відвідав багато університетів і в Європі, і в Америці, і в усьому світі».

Голова Верховної Ради України поінформував і про недавню нараду із розгляду перспектив аграрного сектору, що проходила за його участю і за участю ректора НАУ Дмитра Мельничука у Кабінеті Міністрів. Олександр Мороз наголосив: перспектива в аграрній сфері — «за крупнотоварним виробництвом, за сучасними технологіями, за відновленням інженерної думки і технічного обслуговування сільського господарства, за відновленням нашого виробництва», яке, переконаний він, «розвиватиметься обов’язково». Крім того, запевнив глава парламенту, аграрне виробництво буде підтримане сучасними світовими технологіями і в ньому працюватимуть найкращі фахівці.

Голова Верховної Ради України висловив переконання, що нинішні першокурсники, одержуючи свої дипломи, «будуть затребувані виробництвом, економікою, суспільством».

Він закликав молодь «вчитися навчатися». «Не гайте часу, глибоко опановуйте знання, але крім того не забувайте, що ви молоді», — наголосив Олександр Мороз.

Повернути повагу до вчителя

Вітаючи студентів Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова в палаці «Україна», глава парламенту наголосив на необхідності здійснення перетворень, які піднесли б професію педагога, повернули повагу до вчителя в суспільстві. «Ми повинні забезпечити такі перетворення, щоб учитель був Учителем», — сказав він. Водночас Олександр Мороз зазначив, що треба «не закликати вчити вічного, високого, святого», а позбавити вчителя необхідності важко працювати, крім своєї професійної діяльності, забезпечуючи собі життя.

На думку Голови Верховної Ради України, вчитель має стати «особливою особою у суспільстві, щоб його бачили, щоб його не тільки шанували, а й хотіли б бути вчителем». Олександр Мороз назвав завданням парламенту «поставити вчителя на відповідне місце», забезпечивши його високий соціальний статус.

Звертаючись до студентської молоді, він закликав не гаяти швидкоплинні роки навчання у столиці України, збагачуватися духовно, працювати над собою. «Не гайте часу, долучайтеся до знань, всебічно збагачуйтесь духовно, реалізовуйте себе сьогодні», — наголосив Олександр Мороз.

Окремо він звернувся до майбутніх філологів, які «несуть слово, українське слово у маси». Він закликав їх любити рідну мову та берегти її.