Серед розсипаних по Азовському узбережжю курортних перлин Приморськ заслуговує на особливу увагу відпочивальників. Відгороджений від штормових вітрів Бердянською та Обіточною косами і розташований у лоні затоки, він є тим чудовим оазисом, що зцілює недужих і повертає сили втомленим від перенапруження та життєвих негараздів.

Багатьом відомо й те, що з усіх морів тільки Азовське є енергетичним донором, котрий повноцінно реабілітує здоров’я не лише дітей, а й їхніх батьків. То круті і не дуже зоряні тутешні оздоровниці в купальний сезон завжди переповнені та різномовні.

На цьому тлі дуже пристойний вигляд має оздоровчий комплекс санаторного типу «Приморський». Саме так нині називається відома на весь колишній Радянський Союз однойменна турбаза. Заклад, якому нещодавно виповнилося сорок років, працює з травня по жовтень. Тут традиційно лікують захворювання органів дихання і периферичної нервової системи. І все-таки справжньою родзинкою, яка допомогла йому здобути широке визнання не лише в Україні, а й у близькому та далекому зарубіжжі, є школа здоров’я «Золота рибка», яку заснував директор комплексу Мирон Хода.

Саме після святкування Дня незалежності, 25 серпня, у ній розпочався десятий цикл занять, але ті, хто не встиг сюди потрапити, можуть ще записатися на 15 вересня. На жаль, до наступного травня це буде останній набір бажаючих під контролем лікарів зцілити самих себе...

Що такого незвичайного придумав Мирон Миколайович, що став знаменитістю? На теренах СНД досі була лише одна школа здоров’я, яку в Сочі створила Надія Семенова. Використавши її досвід, Мирон Хода заснував свою і пішов далі. Щоправда, напрацювавши на основі набутків народних цілителів, йогів та тібетських лам методику загального оздоровлення людського організму та його очищення від патогенних організмів, солей, шлаків, холестерину, жовчних і ниркових каменів, у якості піддослідного кролика він спочатку використав самого себе.

Здається, нічого оригінального в тому немає, що людина засвоює вже набутий досвід попередників, але скільки разів кожен із нас чухав потилицю, зарікаючись учитися на власних помилках! І, що знаменно, підсумком цих багаторічних роздумів, експериментів, спостережень та відгуків численних слухачів заснованої ним школи стала книжка «Я хочу і буду здоровим», котра в Запоріжжі, Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Кіровограді та інших містах має великий успіх.

Але до цього треба було проявити велике терпіння й наполегливість, щоб здолати скептицизм і опір чиновників та іншої сановної братії, від якої, ой, як залежить успіх доброго починання! Треба віддати належне голові правління ЗАТ «Запоріжтурист» Віктору Білоблоцькому, який хоч і вагався, та все-таки підставив своє плече, і школу здоров’я вдалося відстояти. І тепер, пройшовши курс зцілення, відпочивальники повертаються з Приморська бадьорими і життєрадісними, молодшими на добрий десяток років. Тому до Мирона Миколайовича часто телефонують москвичі і новосибірці, кияни і львів’яни, дніпропетровці і донеччани, котрі висловлюють щиру вдячність за безцінний дар оздоровниці і цікавляться, коли і за якою програмою працюватиме чергова група заснованої ним школи.

Людям із середнім достатком тут подобається відпочивати. На пляж вони ходять по півкілометровому місточку через лиман з лікувальними грязями, вдихаючи цілюще повітря, а колектив комплексу прагне забезпечити їм змістовне й комфортне перебування. Тож подяки, висловлені на адресу медиків, яких очолює головлікар Ніна Сиващенко, працівників їдальні на чолі з Валентиною Кучеренко і взагалі всього персоналу оздоровниці, цілком заслужені. Це і є той сервіс, про який ми мріємо, їдучи відпочивати на море.

Звичайно, те, що пропонує Мирон Хода, можна було б робити і вдома, однак для того треба бути надзвичайно цілеспрямованою і не обтяженою проблемами та обов’язками людиною. На жаль, таких серед нас одиниці, тому доводиться викроювати три тижні, аби, забувши про все на світі, в гурті таких само «просвітлених» лікарями та внутрішнім голосом однодумців скорятися загальному режиму й дисципліні, переборюючи власні лінощі та неорганізованість. Загалом це не так і просто. Адже до програми школи входять: роздільне харчування; очищення кишечника, печінки, суглобів, хребта, лімфи і крові; шість правил Системи здоров’я Кацудзо Ніші; вправи тібетських лам з омолодження «Око відродження»; дихальна гімнастика; радіестезія (вміння користуватися маятником); очищення організму від внутрішніх паразитів та інші важливі речі, про котрі ми в повсякденному житті не дбаємо.

Усе тут просто і зрозуміло. Хочеш бути здоровим — будь ним! А ви не хотіли б допомогти собі? Тоді телефонуйте до Приморська. Контактні телефони: 8-06137-7-24-74, 7-32-40, 7-27-45, 8-067-939-62-62.

Запорізька область.