Коли відсутній закон

Кабінет Міністрів затвердив постанову про внесення змін до тимчасового регламенту роботи уряду. Однак жодним чином не звузив повноваження Президента України. Так міністр юстиції Роман Зварич прокоментував інформацію, яка з’явилася у ЗМІ, про наміри урядовців обмежити повноваження глави держави. «Не може ані законодавець, ані тим більше Кабінет Міністрів якимось чином або звужувати ці повноваження, або їх розширювати», — підкреслив міністр юстиції. Він наголосив, що це — компетенція Верховної Ради, яка лише може вносити зміни до Конституції.

За словами Романа Зварича, з тимчасового положення виключили термін «доручення Президента», якого немає в українському законодавстві. Тобто тимчасовий регламент був приведений у відповідність до Основного Закону країни.

«Згідно з новими змінами до Основного Закону нашої країни Кабінет Міністрів України і окремі міністри зобов’язані виконувати укази, тобто акти Президента», — наголосив Роман Зварич.

Звичайно, найбільша проблема у відносинах різних гілок влади, у тому числі уряду й глави держави — відсутність закону про Кабінет Міністрів. Як зауважив міністр юстиції, нині робоча група, котру очолив віце-прем’єр Дмитро Табачник, доопрацьовує проект законодавчого акта. За словами Романа Зварича, документ буде готовий упродовж найближчого тижня і внесений на розгляд до Верховної Ради. У документі будуть відображені положення Конституції про Президента.

Про реакцію глави держави на повідомлення інформагентств повідомила його прес-секретар Ірина Геращенко. У своєму інтерв’ю тележурналістам вона зауважила, що з моменту набрання чинності новою Конституцією Президент не давав доручень уряду. Одначе Віктор Ющенко впливав на роботу Кабінету Міністрів, оскільки уряд у своїй роботі повинен керуватися законами України, указами Президента і постановами Верховної Ради. Водночас, за словами Ірини Геращенко, глава держави переконаний, що парламент повинен якомога скоріше розглянути і прийняти закон про Кабінет Міністрів, у якому чітко визначити повноваження уряду у відповідності з оновленим Основним Законом.

Окрім того, прес-секретар Президента ще раз нагадала слова Віктора Ющенка про те, що необхідно удосконалити конституційну реформу і створити нормативну базу, яка офіційно впорядкувала б відносини між владними інститутами.

Створюється новий військовий вуз

На засіданні Кабінету Міністрів, що відбулося 30 серпня, прийнято остаточне рішення про створення єдиного військового навчального закладу, що готуватиме фахівців для Сухопутних військ Збройних сил України. Таким вузом буде Львівський військовий інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка».

Як відомо, раніше офіцерів-сухопутників готували в Одеському ордена Леніна інституті Сухопутних військ, а також у Сумах і Харкові. Тепер майбутні танкісти, артилеристи, командири механізованих взводів, зв’язківці здобуватимуть військову освіту у Львові.

Яка доля очікує на один з найстаріших військових вузів України — Одеський інститут Сухопутних військ? Кабінет Міністрів України, з огляду на численні звернення громадськості Одеси, ветеранів Великої Вітчизняної війни прийняв рішення створити на базі нинішнього інституту Сухопутних військ Військовий інститут Одеського національного політехнічного університету.

У новому військовому вузі здійснюватимуть підготовку офіцерів запасу південних областей України, післядипломну і мовну підготовку військовослужбовців Збройних сил України.

До складу Одеського військового інституту також будуть включені офіцерські курси Генерального штабу і філія наукового центру бойового застосування Сухопутних військ країни.

Буде збережено діючий на території Одеського інституту Сухопутних військ військовий ліцей для дітей-сиріт із поглибленою військово-фізичною підготовкою.

Отже, рішення Кабінету Міністрів оптимізувало систему підготовки офіцерських кадрів. Студенти 4-го і 5-го курсів, що навчаються нині в Одесі, завершать своє навчання в місті, а наступні прийоми курсантів здійснюватимуться вже у Львові.

Рішення Кабінету Міністрів дасть можливість зберегти науково-педагогічний потенціал і учбово-матеріальну базу Одеського інституту Сухопутних військ.

Нині чисельність його науково-педагогічних працівників становить 304 особи, серед яких 7 докторів наук, 9 професорів, 103 кандидати наук, 78 доцентів. За 13 років існування ОІСВ підготував для Збройних сил України понад 6000 офіцерів.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.