Підкорювачам вершин мудрості

Щирі вітання з Днем знань — зі святом мудрості, людяності, доброти та з початком нового навчального року висловив голова Народної партії Володимир Литвин викладачам, учням та студентам. Він зауважив, що цей день особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.

Володимир Литвин побажав усім школярам і студентам на цьому шляху підкорити нові вершини знань, зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети. І висловив переконання, що їхні здібності та наполегливість стануть запорукою визначних успіхів у дорослому житті.

З усією теплотою серця цього дня, говориться у привітанні голови Народної партії, висловлюю слова подяки за щоденну напружену, титанічну працю вчителям, які не лише щедро діляться своїми знаннями, а й виховують молоде покоління свідомих громадян, справжніх патріотів своєї держави. Низький уклін вам і всенародна шана за те, що ви, недивлячись на складну ситуацію в освітній галузі, незадовільне фінансування та принизливу заробітну платню, продовжуєте любити наших дітей, розкривати їхні таланти і обдарування, навчати правди та свободи, допомагаєте повірити у їхні сили та можливості. Адже ваша мудрість і великодушність залишаються з вихованцями на все життя.

Престиж — справа недешева

Сьогодні перший раз у перший клас підуть онука Президента України Віктора Ющенка і дочка колишнього секретаря РНБО Анатолія Кінаха. Шестирічна Софійка Кінах вчитиметься в найстарішій київській школі — ліцеї № 100 «Поділ». Там навчалися мати Марини Кінах, сама Марина і дві її старші доньки, повідомляє УНІАН. До цієї ж школи піде й Домініка — дочка Віталіни Ющенко. За даними газети «Сегодня», щоб вступити туди, слід зробити перший внесок у розмірі 800—1000 доларів. До речі, за парту в цьому ж ліцеї сяде і дочка Ігоря Литовченка («Київстар») та моделі Влади Литовченко.

Дочка ж Віктора Ющенка семирічна Софійка вчиться в Печерській міжнародній школі. П’ятилітня Христинка ходить до садка при цій же школі. Навчання дуже дороге: 12 тисяч доларів. А от десятилітня Домініка Плющ, дочка колишнього глави Верховної Ради Івана Плюща, пішла в 5 клас київської гімназії «Престиж». Навчання там теж недешеве: торік було 1200 гривень на місяць, зараз ціну підняли.

Тепло для учнів

Стабільне тепло взимку та гаряча вода протягом навчального року — такі блага отримали 350 учнів херсонської школи № 18, що в мікрорайоні Киндійка. Радість неабияка, адже досі навчальний заклад опалювався вугіллям, що породжувало чимало незручностей. Зведення автономної котельні та підключення її до газової мережі коштувало міській громаді 100 тисяч гривень. Вкладені кошти виправдані, бо відтепер значно вищий коефіцієнт корисної дії опалювальної установки, до всього ж — школа зекономить кошти, не утримуючи шести кочегарів.

Алла БРУСИЛОВА.

Віддали хату під школу

Двадцять учнів сіли за парти нової початкової школи, яка запрацювала в селі Панталія Дубенського району. Під неї віддала свій будинок сім’я дубенських підприємців Шегерів. До того ж родина пообіцяла бути меценатами для цього навчального закладу.

Приміщення готували до нового навчального року всім селом. А стара школа за свої вісімдесят років так постаріла, що ремонтувати її означало б кидати гроші на вітер. Ще й в одному з класів обвалилася стеля. На спорудження нової потрібно було б 400 тисяч гривень, яких у бюджеті бракує. Був й інший вихід — перевести сільських школярів в одну із шкіл міста Дубна. Для цього малечі потрібно було б щодня — і в дощ, і в сніг — долати кілометри. Тому так схвально і сприйняли батьки школярів щедрий подарунок сім’ї Шегерів.

Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.