Реформа правоохоронних органів завершиться 2009 року. Такий прогноз зробив учора голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович. Народний депутат зазначив, що цілком солідарний з Президентом стосовно необхідності реформи і вважає, що час переходити від слів до діла.

Сама реформа, на переконання голови профільного комітету, має здійснюватися у три етапи. На першому (кінець 2006—початок 2007 року) — напрацювання законодавства. Зокрема, внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу, розробка закону про кримінальні проступки; розробка Кодексу про адміністративні проступки; підготовка Кримінально-виконавчого кодексу; нової редакції законів про СБУ і прокуратуру тощо. Другий етап (2007 р.) — прийняття вищезазначених законів. Третій етап (2008—2009 рр.) — запровадження ухвалених змін.

Володимир Стретович нагадав, що Національна комісія з питань зміцнення демократії і верховенства права завершила роботу над концепцією реформування правоохоронних органів, яка, за його прогнозами, буде остаточно затверджена цього місяця на засіданні комісії за участю Президента.

Реформа, на переконання парламентарія, призведе до зменшення чисельності правоохоронних органів, спрощення процедури судового захисту громадян, до посиленого захисту прав і свобод людини. А основним завданням реформи, переконаний Володимир Стретович, є перетворення правоохоронних органів на органи правопорядку.