До міжфракційного опозиційного об’єднання у Верховній Раді ввійдуть 150—160 парламентаріїв. Про це заявив народний депутат, член СПУ Йосип Вінський. Серед них можуть опинитися і три соціалісти, які не написали заяви про входження до антикризової коаліції, кілька депутатів від «Нашої України», більша частина БЮТ. Зокрема, сам Вінський позиціонуватиме себе у парламенті як опозиційний політик.

Він розповів, що до нього підходило багато депутатів з «Нашої України», у тому числі Микола Катеринчук, з пропозицією створити міжфракційне опозиційне об’єднання. Водночас народний депутат не виключив, що ще кілька «бютівців» напишуть заяви про входження до коаліції.

Хто очолить міжфракційне об’єднання, наразі невідомо. Сам депутат-соціаліст вважає доцільним, щоб на чолі стала лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Оскільки, на його переконання, вона залишилась єдиним послідовним політиком.

У вересні, спрогнозував Йосип Вінський, не треба очікувати бурхливих подій. Проте парламентарій вважає, низки криз навряд чи вдасться уникнути, у тому числі в питанні тарифів на газ. Також він прогнозує, що гостро у парламенті постане питання мови, оскільки Універсал національної єдності так і залишиться декларацією, а кожна політична сторона, що його підписала, залишиться при своїй позиції. «Проблем буде дуже багато, але вони актуалізовуватимуться в листопаді-грудні», — переконаний народний обранець.

А 30 вересня відбудеться заключний етап з’їзду Соціалістичної партії України. Він, за словами Й. Вінського, має дати ключову відповідь на запитання, чи залишається партія у лівоцентристському спектрі або ж вона перероджується у щось інше.

Депутат також підтвердив свій намір поставити перед однопартійцями питання про заміну керівництва партії. Водночас він висловив переконання, що О. Мороз залишиться на своїй посаді, оскільки у нього досі зберігаються сильні позиції у партії. «Авторитет Мороза високий і Мороз залишиться... Скоріш за все, це буде просто моя позиція», — сказав він і додав, що проти Мороза нічого не мав і вважав, що він міг би бути хорошим Головою Верховної Ради.

Говорячи про перспективи створення нової партії лівоцентристського спрямування, Й. Вінський зазначив, що спочатку він хоче «пройти свою дорогу до кінця» у Соціалістичній партії, оскільки присвятив їй 15 років, а потім вже визначатиметься.

Він також повідомив, що на сьогодні у нього є багато пропозицій, у тому числі — очолити одну з діючих партій.