Після «штурму» кулаками не махають

Позачергова сесія міської ради, яку ініціював міський голова Микола Глухов, розглянула ситуацію, що склалася довкола Кременчуцького сталеливарного заводу. Напередодні завод було «взято штурмом», що, говорячи мовою нових власників підприємства, означає «зміну в структурі управління». Роботу сесії супроводжував мітинг, в якому взяли участь кілька сотень робітників сталеливарного — прихильників колишнього керівництва.

Що ж до самої сесії, то найцікавішою фігурою в залі виявився «скромний» акціонер Сергій Тігіпко —представник компанії, яка володіє 58 процентами акцій підприємства. Його доволі аргументований виступ з детальним переліком порушень колишнього керівництва дещо заспокоїв і депутатів, і мітингувальників. Водночас Тігіпко зауважив, що він особисто не має жодного стосунку до «штурмовиків».

Сесія прийняла низку звернень — до Верховної Ради України, Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ — з вимогами розібратися в конфліктній ситуації довкола Кременчуцького сталеливарного.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.

***

А вчора на прес-конференції в УНІАН голова наглядової ради ВАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» Валерій Новицький, який представляє інтереси мажоритарних акціонерів підприємства, заявив, що так зване захоплення підприємства і безпорядки 25 серпня організували представники групи компаній, афільованих з АКБ «Форум». «Це була свідомо спровокована акція... Провокація», — сказав він.

За його словами, спроба захоплення адміністративної будівлі вчинена з провокаційною метою, — кинути тінь на представників новообраного керівництва Кременчуцького сталеливарного заводу.

Причиною, на переконання Новицького, що спонукала міноритарних акціонерів до провокаційної хуліганської витівки, стала зміна керівництва КСЗ, проведена на користь акціонерів, які володіють більш як 60 відсотками акцій цього підприємства.

Піврічне протистояння завершилося

Юрія Вілкула обрали головою Дніпропетровської обласної ради, а Павла Лазаренка позбавили депутатських повноважень.

Учора на першому пленарному засіданні сесії облради п’ятого скликання після п’яти попередніх невдалих спроб нарешті обрали голову облради. За криворізького «регіонала» Юрія Вілкула віддали голоси 83 депутати із 94 присутніх.

Юрію Григоровичу 57 років. За освітою — гірничий інженер. Останнє місце роботи — ректор Криворізького технічного університету. Доктор технічних наук, професор, академік Академії гірничих наук. Лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки. Одружений. Має двох синів, один із яких — Олександр — народний депутат України від Партії регіонів.

«Нашоукраїнець» Микола Швець, якого підтримували НСНУ, БЮТ, Блок Вітренко, «народники» Литвина, відмовився продовжувати подальшу боротьбу і запропонував підтримати Ю. Вілкула. «Бютівці» висунули свого претендента — Павла Кравченка, який пізніше зняв свою кандидатуру.

Цього разу розминки біля мікрофону не було. Хоча керівник депутатської фракції блоку Павла Лазаренка Іван Лазаренко зачитав заяву з приводу постанови Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 18 липня 2006 р. про позбавлення депутатських повноважень в облраді їхнього лідера Павла Лазаренка. На думку «громадівців», суд незаконно застосував норму Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських селищних, міських голів», опираючися на те, що Павло Іванович перебуває за межами України і під судовим слідством. Сесія не відреагувала на заяву, а головуючий порадив оскаржити судове рішення в установленому законом порядку.

Михайло СКОРИК.

Дніпропетровська область.