Таке рішення ухвалено на спільному засіданні трьох урядових комітетів під керівництвом Миколи Азарова, повідомляє «Комерсант-Україна».

Представник Президента в парламенті Юрій Ключковський вважає, що Кабмін не може позбавляти Президента права давати йому доручення.

«Не Кабінет Міністрів визначає, як діє Президент. Те, що Кабмін залишається підконтрольним Президентові, випливає з тексту Конституції», — наголосив Ключковський.

«Я хочу нагадати, що Україна не стала парламентською республікою після конституційної реформи, вона залишається парламентсько-президентською республікою, а це означає, що Президент має вплив на органи влади, і насамперед на органи виконавчої влади», — додав депутат.

«І тому для здійснення своїх повноважень, у межах цих повноважень, він повинен мати право давати свої доручення міністрам. Він це право має, і Кабінет Міністрів не може це право у нього відібрати», — наголосив Ключковський.

У свою чергу народний депутат Борис Беспалий сказав: «Таке рішення — це прояв правового нігілізму з боку уряду, або урядовцям просто немає чим зайнятися. Урядові комітети не приймають рішень, вони їх готують», — додав депутат.

«Якщо в них є сумніви стосовно конкретних указів Президента, вони можуть звернутися або до Президента по роз’яснення, або до адміністративного суду. Але звужувати повноваження Президента — це межує з манією величі», — підкреслив Беспалий, повідомляє «Українська правда».