Бюджет розвитку

Чула від міністра Ніколаєнка, що цьогорічний бюджет уперше в незалежній Україні є бюджетом розвитку освіти і науки. Який же він?

Марта РОВЕНЧАК,вихователь.

Долина

Івано-Франківської області.

Нинішнього року загальний бюджет галузі становить 33,1 млрд. грн. (2005-го було 25,7 млрд. грн., 2004-го — 18,9 млрд. грн.). Уже відремонтовано 83 училища, в яких десятиліттями не робили ремонту. Сьогодні на освіту витрачають 6,4 відсотка ВВП, а раніше 5,1 відсотка. Вперше за 15 років місцевим бюджетам виділено 63 млн. грн. на інформатизацію шкіл, 150 млн. — на ремонти сільських ЗНЗ, 80 млн. — на корекційну освіту, 25 млн. — на студентські гуртожитки, 20 млн. — на студмістечка.

Стандарти нового покоління

Профтехосвітяни зробили перший крок у розробці державних стандартів нового покоління

Колегія міністерства розглянула стан розробки та впровадження державних стандартів професійно-технічної освіти. Підкреслюючи надзвичайну актуальність цього питання, міністр Станіслав Ніколаєнко відзначив, що без висококваліфікованого робітника багату країну побудувати не можна. Але потрібно думати не лише про держстандарти, наголосив він, а й про те, як під них створити матеріально-технічну та методичну основу, електронні засоби навчання та підручники.

Над розробкою стандартів працювали 124 творчі групи, до складу яких ввійшли педагогічні працівники профтехосвіти, працівники підприємств та методисти регіональних установ. Із представлених творчими групами 116 проектів 88 пройшли апробацію у 280 професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ), 31 ВНЗ, 11 товариствах сприяння обороні України та 7 міжшкільних комбінатах. Понад 20 тисяч учнів, які були залучені до апробації, проходили виробничу практику на 292 підприємствах.

На розгляд колегії представлено 65 проектів, що успішно пройшли апробацію в нових економічних умовах.

З 1 вересня 2006 року ПТНЗ перейдуть на нові стандарти профтехосвіти з конкретних робітничих професій.