Міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко наказом заборонив продавати у шкільних їдальнях та буфетах продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. Табу накладено на чіпси, газовані напої, квас, сухарики, «повітряний рис», горішки та інші продукти, які не є життєво необхідними для дітей.

У новому навчальному році шкільним кухарям доведеться відмовитися від жирної свинини, річної та копченої риби, грибів, майонезу тощо. Зі шкільних буфетів має зникнути натуральна кава і навіть тістечка та крем, збитий з ненатуральних інгредієнтів.

Наказ, під яким поряд з підписом міністра освіти і науки стоїть віза міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка, зобов’язує органи управління освітою на місцях організувати повноцінне, а головне — безпечне і якісне харчування.

У жовтні—грудні цього року Державна інспекція навчальних закладів МОН перевірить, як харчуються школярі.

Від ведучого. Схожі обмеження давно введені в столичних ЗНЗ, але ефект, слід зазначити, невеликий. І справа не лише в слабкому контролі з боку санепідемслужби і пасивності окремих директорів. Батьки — ось хто найбільше сприяє вживанню ненатуральних продуктів. Були б у дитини кишенькові гроші, а знайти чіпси й пепсі за межами школи — не проблема. Хто дорослих переконав би, що здоров’я їхніх дітей — в їхніх руках?! І що жодна заборона чужих дядь і тьоть не подіє на школярів так, як душевна переконлива розмова з рідними про безпечне і якісне харчування.