Актуальні проблеми місцевого самоврядування в умовах становлення українського демократичного суспільства обговорили учасники наради-семінару сільських, селищних, міських голів, голів районних рад Тернопільщини.

Ініціатор скликання такого масштабного зібрання — голова обласної ради Михайло Миколенко. На його думку, це стартовий майданчик у співпраці органів місцевого самоврядування різних рівнів з іншими гілками влади, політичними формуваннями, громадськими організаціями. Майже половина голів — новообрані, тому їм цікаво було поспілкуватися з досвідченішими колегами, вони мали змогу поставити запитання керівникам правоохоронних органів, начальникам управлінь.

Йшлося про необхідність надання органам місцевого самоврядування більшої свободи у формуванні бюджету, прийняття місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови населених пунктів, затвердження правил благоустрою населених пунктів, про те, щоб вдихнути життя в недіючі об’єкти соціально-культурної та виробничо-обслуговуючої сфери, створити комунальні обслуговуючі підприємства, кооперативи. Місцеві органи самоврядування запровадять жорстку систему контролю за використанням землі, місцевих надр та ресурсів як додаткових джерел наповнення місцевих бюджетів та стабільних доходів сільських мешканців — власників земельних паїв.

Учасники зібрання прийняли звернення на адресу Голови Верховної Ради Олександра Мороза і Прем’єр-міністра Віктора Януковича з проханням розробити та прийняти механізм реалізації постанови Кабміну «Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко і вершки на 2006-й рік», передбачити застосування фінансових та інших санкцій за недотримання молокопереробними підприємствами рішень уряду, а також бюджетну підтримку виробників молока.

Тернопільська область.