Купуючи у магазинах вершкове масло, багато хто з нас навіть не здогадувався, що споживає спред, який не один рік вдало маскувався під натуральний продукт. Саме післязавтра закінчується перехідний період для запровадження національних стандартів «Масло вершкове. Технічні умови» і «Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови», передбачений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики №173 від 29 червня 2006 року. Нові вимоги фактично змусять виробників, які часто називають вершковим маслом навіть суміш, що містить до 90 відсотків рослинного жиру, припинити дезінформацію покупців. Треба сказати, юридично ці стандарти вже набрали чинності з липня нинішнього року. Але для того, аби виробники освоїлися, і було встановлено цей перехідний період. Відповідно до нових стандартів підприємства мають чітко розмежувати натуральне масло від спредів.

...У радянські часи стандарт вершкового масла був єдиний. Робили масло винятково з молока і продуктів його переробки. З проголошенням незалежності виробники, у гонитві за прибутками, дедалі сміливіше додавали в молочний жир рослинний. Домішували, зокрема, недорогу пальмову олію.

У рамках молочного протистояння з Росією нові стандарти лише плюс українським виробникам. Однією з претензій під час запровадження санкцій на ввезення до РФ тваринницької продукції з України було те, що в нашій державі не розрізнялись масло і спреди. Виконавчий директор Молочного союзу РФ Володимир Лабінов не раз заявляв, що нам потрібно прийняти нові стандарти для виробництва молочної продукції, аналогічні тим, що діють у Росії: «Якщо Україна орієнтована на російського покупця, вона має дотримуватися наших (тобто російських. — Г. К.) стандартів і чітко розрізняти термінологічно масло, спреди і маргарини... Ми не хочемо, щоб російські споживачі переплачували за дешеві спреди, купуючи їх під виглядом вершкового масла».

Згідно з новими стандартами, вершкове масло не повинно містити жодних спеціальних харчових домішок, а продукт із додаванням рослинних жирів має називатися «спред».

Вершкове масло, в залежності від жирності, поділяється на «екстра» (з масовою часткою жиру від 80 до 85 відсотків), «селянське» (від 72,5 до 79,9 відсотка) і «бутербродне» (від 61,5 до 72,4 відсотка). Звісно, кожен виробник має право пропонувати споживачам своє унікальне масло в рамках цих категорій, але в жодному разі воно не повинно містити рослинних жирів.

Стандарти також вимагають, що на кожній упаковці масла, на транспортній тарі має чітко зазначатися: назва й адреса підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефон й адреса виробництва, повна назва масла, склад продукту, кінцева дата споживання або дата виготовлення і термін його придатності, умови зберігання, маса нетто і брутто, а також інформація про харчову і енергетичну цінності (калорійність) 100 г продукту, номер партії, штрих-код, маніпуляційні знаки «Берегти від вологи» та «Берегти від нагрівання» тощо.

Терміном «спред» позначатимуть продукт (як записано в стандарті, емульсія типу «вода в жирі»), що разом з молочним жиром містить рослинний, а також вітаміни, наповнювачі та харчові добавки. Частка молочного жиру у спредах має бути не менш як 25 відсотків, а загального жиру становити від 50 до 85 відсотків.

Нові правила відокремлюють також і поняття «жирова суміш». Це мікс молочного і рослинного жирів з масовою часткою загального жиру не менш як 99 відсотків, до того ж частка молочного жиру становить не менш як чверть. До складу жирових сумішей дозволено додавати фарбники, ароматизатори, антиоксиданти, вітаміни.

Споживачам, які підзабули смак справжнього «Вершкового», можна нагадати, що масло важко ріжеться, якщо полежить у морозильці — стає крихким. Спред — м’яко намазується навіть після заморозки. Та головне: щоб уникнути фальсифікацій, новими стандартами заборонено в назві спредів і жирових сумішей вживати слово «масло» окремо чи у словосполученнях.

Хоча до кінця року виробників за використання старих споживчих обгорток все ще не штрафуватимуть. Проте загальна транспортна упаковка має містити написи відповідно до нових стандартів уже з 1 вересня. Так само мають бути прописані всі дані про сам продукт у супроводжувальних документах.

Тепер про неприємне: за прогнозами заступника голови Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Зінаїди Карпенко, натуральне вершкове масло, напевне, подорожчає. Оптово-відпускна ціна на фасоване масло (у пачках по 200 г) може зрости з нинішніх 9 до 14 гривень за кілограм.