Політична ситуація в Україні в найближчі 3,5 року розвиватиметься спокійно. Про це заявив під час робочої поїздки до Білої Церкви (Київська область) Голова Верховної Ради Олександр Мороз. А українській владі, на його переконання, треба забезпечити позитивні зміни в житті людини і провести перебудову в системі влади. Вже цього року, вважає він, буде завершено другий етап політичної реформи, яка спрямована на підвищення ролі місцевого самоврядування.

Або в опозицію, або в коаліцію

Глава парламенту заявив, що залишається прихильником створення широкої коаліції політичних сил у парламенті. І хоча нині переговори з її створення не проводяться (у зв’язку з тим, що більшість депутатів перебувають у відпустці), найближчим часом стане зрозуміло, в якій формі і конфігурації буде створена така коаліція.

«У будь-якому випадку я спокійний сьогодні, тому що коаліція існує, уряд сформований, програма Кабінету Міністрів готується», — зазначив Олександр Мороз і нагадав, що проект державного бюджету на 2007 рік до 15 вересня буде поданий.

А в процесі роботи над проектом головного фінансового документа країни вибудовуватиметься «необхідність розширення коаліції чи позиціонування депутатів —або в опозицію, або в коаліцію». Водночас Голова Верховної Ради не виключив, що дехто з депутатів не захоче бути ні в опозиції, ні в коаліції.

До речі, сьогодні Голова Верховної Ради планує зустрітися із першим віце-прем’єром, міністром фінансів Миколою Азаровим щодо формування держбюджету на 2007 рік.

Достойна зарплата — гарантія якісної освіти

На конференції керівників навчальних закладів Київської області, що відбувалася у білоцерківському Палаці культури, Олександр Мороз висловив думку, що фінансування освіти в бюджеті не повинно зменшуватися в процентному відношенні до ВВП. «Головним завданням для законодавства, для держави і для влади в цілому, — наголосив О. Мороз, — забезпечити темпи зростання заробітної платні вчителя». «Це гарантія того, що школа буде якісною. Вчитель потрібен державі, суспільству там, де він працює», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

У своєму виступі перед учасниками конференції Голова Верховної Ради побажав їм успіхів у новому навчальному році, зазначивши, що «всі — і влада, і суспільство повинні повернутися до вчителя». «Якщо буде так, то будуть позитивні зміни у державі. По-іншому — буде рух назад», — сказав він.

Торкаючись питання матеріальної бази цієї сфери, О. Мороз заявив, що вважає за доцільне зберегти централізоване видання підручників. При цьому він відзначив, що необхідно рухатися далі, «з огляду на демографічну ситуацію, що є катастрофічною. За останній рік втрачено більше одного мільйона учнів», — сказав він.

Привітавши учнів, учителів, усіх викладачів з новим навчальним роком, О. Мороз запропонував з метою підняття ролі вчительської професії запровадити в країні державну нагороду «Заслужений вчитель України».