«Якщо ваш завод захопили — значить, вам повезло: ви працюєте на прибутковому підприємстві» — такий чорний гумор «добрався» й до Кременчука. Цими днями тут захоплено сталеливарний завод — одне з кращих підприємств наддніпрянського міста. «Операція» пройшла в кращих «традиціях» українського «рейдерського руху»: надвечір вихідного дня до заводоуправління підрулили кілька автобусів і добра сотня молодиків з битками, драбинами й металевими прутами почали трощити все на своєму шляху, штурмуючи прохідну. Охорона, яку захопили зненацька, не змогла дати гідної відсічі нападникам, а всі, хто чинив найменший опір, були жорстоко побиті. Загалом постраждало більше двадцяти чоловік, а один із охоронців і нині перебуває на лікарняному ліжку: внаслідок тяжкої травми йому довелося зробити навіть операцію.

.Перші тривожні «симптоми» навколо заводу почали з’являтися ще весною, коли частина акціонерів ініціювали «зміни в структурі керівництва акціонерним товариством». Відтоді було кілька спроб провести збори акціонерів, та вони не «добирали» кворуму. Як і завжди в таких випадках, з’явилося на світ кілька судових рішень, однак навіть на думку незалежних юристів, жодне з них не дає достатніх підстав для подібних «кадрових реформ». Незаконним називають дії новоявлених власників і в управлінні Державної виконавчої служби Полтавської області, адже «прийом-передачу» підприємства за законом проводить судовиконавець з відповідними повноваженнями, а не люди з... металевими прутами.

...Якщо раніше подібні явища в Україні намагалися пояснювати «політикою», то ситуація на Кременчуцькому сталеливарному наочно вивела проблему на чисту воду: політикою тут і не пахне — бізнес усьому голова. Варто було заводові вийти на стабільний рівень, значно збільшити обсяги виробництва, а отже, й прибутки — як ось тобі маєш!

Події на сталеливарному збурили не лише колектив заводу, який нині замість роботи в цехах надає перевагу мітингам, а й весь промисловий Кременчук. Адже сьогодні стало очевидно: ніхто не застрахований від того, що стабільність будь-якого підприємства може бути знищена таким брутальним чином. З робітниками важко не погодитися: коли на шляху до керівних крісел ці люди влаштовують банальний погром, то якими ж методами вони керуватимуть надалі? А втрачати працівникам підприємства є що: середня зарплата тут одна з найвищих серед промислових велетів міста. Тому колектив заводу, який налічує п’ять тисяч чоловік, звернувся до керівництва держави та правоохоронних органів з вимогою детально розібратися в ситуації, що склалася навколо підприємства.

Показово, що під знаменами захисників заводу об’єдналися й непримиренні ідеологічні противники — низка народних депутатів із фракцій Верховної Ради, які дружніми аж ніяк не назвеш, місцеві політики з «різнокольорових таборів».

Пообіцяв допомогу заводчанам і міський голова Микола Глухов. За його словами, найближчими днями буде скликано сесію міської ради, де розглядатимуть ситуацію на сталеливарному, й депутати планують заслухати пояснення обох конфліктуючих сторін.

Тим часом за фактом захоплення заводу порушено кримінальну справу. Як повідомив начальник УМВС України в Полтавській області Сергій Авраменко, затримано понад п’ятдесяти осіб, причетних до нападу. Створено слідчо-оперативну групу; й доки слідчі дії тривають, завод охороняють сотня міліціонерів, ще стільки ж перебувають «у резерві».

Полтавська область.