Саме вони, на думку фахівців, найбільше гальмують розвиток підприємництва в Україні

А як взагалі справи з розвитком малого і середнього бізнесу в Україні? Чи зробила наша країна у цій справі хоч якісь кроки вперед за останні півтора-два роки та які перспективи його очікують найближчим часом? Саме на ці запитання і намагалися дати відповідь учасники Національного прес-клубу реформ, засідання якого відбулося вчора у приміщенні Національної спілки журналістів.

— Загалом клімат щодо розвитку підприємництва в нашій країні, — зауважила народний депутат Ксенія Ляпіна, — потеплішав. Це видно насамперед з того, що діалог між представниками державних структур і суб’єктами підприємницької діяльності останнім часом триває і розвивається.

Плідним він був і в багатьох регіонах, зокрема у Черкаській області. Однак тут є і певна тривога щодо нового посилення тиску на малий та середній бізнес з боку державних органів. Для цього теперішню владу підштовхуватимуть потреби постійного наповнення держбюджету, оскільки нинішні урядовці на повен голос заявляють про великий дефіцит коштів у ньому. Та хочеться вірити, що все позитивне у цій справі, накопичене попередніми урядами, розвиватиме й новий. Особливо сподіваємося на те, що нарешті стане легше розв’язувати підприємцям питання землевідведення і буде спрощено дозвільну систему.

Перший заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва Костянтин Ващенко, заступник голови ДПА України Сергій Лєкар наводили чимало прикладів того, як держава намагається полегшити тягар представникам малого та середнього бізнесу. Останнім часом, як стверджує С. Лєкар, майже на третину зменшилася кількість планових перевірок, а позапланові податківці проводять лише за рішенням суду. А керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації «Розвиток підприємництва в Україні» Флорентін Бланк тут же демонстрував журналістам прес-клубу на діаграмах зовсім інше — цифри і факти тиску на суб’єктів підприємницької діяльності: режим перевірок цих суб’єктів в Україні залишається одним з найскладніших і найжорсткіших у СНД, що лише знищує конкуренцію і заохочує корупцію. За останнім показником, до речі, наша країна в минулому році, каже він, займала 107 місце у світі і розділила його з Білоруссю, Гондурасом і Замбією. А кількість перевірок бізнесменів, на думку Ф. Бланка, у нас не зменшується, а навіть зростає —по 3,8 перевірок на підприємця у цьому році проти 3,1 три роки тому. У Франції, наприклад, зауважив Ф. Бланк, підприємця перевіряють у середньому раз на сім років.

Хай як би там було, а нам до Франції, з усього видно, ще далеко. Однак і ми мусимо розвивати середній та малий бізнес, бо лише він, кажуть фахівці, здатен за ринкових умов зробити країну багатою, а нас, пересічних громадян, заможними.