Україна врочисто вшанувала одного із своїх великих синів — геніального літератора і мислителя Івана Яковича Франка.

Зрозуміло, найбільше уваги цій даті присвятили на Львівщині, де 150 років тому в селі Нагуєвичі народився майбутній поет, прозаїк, драматург, філософ. На торжества з нагоди ювілею великого українця прибув і Президент Віктор Ющенко. Глава держави передусім підкреслив, що меморіальним музеям Івана Франка у Львові буде надано статус національних. Окрім того, створено робочу групу, яка має виробити статус Національної премії імені Івана Франка. Проблема, за словами Віктора Ющенка, в тому, що сьогодні існує аж чотири премії, які носять ім’я Великого Каменяра.

У Нагуєвичах Президент України взяв участь у погашенні листівки та марки, випущених до ювілейної дати, і підписав указ «Про заходи щодо вивчення і популяризації духовної спадщини Івана Франка». Урядові разом з Національною академією наук доручено підготувати і видати академічне видання творів Івана Франка у 100 томах, а до 160-річчя від дня народження — персональну енциклопедію «Іван Франко».

Цікаво, що в часи СРСР його твори вийшли лише у 50 томах, хоча вже тоді літературознавці стверджували, що потрібно не менше 80 томів, оскільки чимало робіт, зокрема філософських, залишаються поза увагою широкого читача. Однак ця пропозиція підтримки у владних ешелонах не знайшла, бо твори лідера більшовиків Володимира Леніна нараховували лише 55 томів.

Зрозуміло, на святкуванні ювілею не обійшлося і без обговорення сучасних проблем, які хвилюють суспільство. Зокрема, глава держави у своєму виступі зауважив: «Ми стоїмо на порозі виключно важливих процесів для нації і держави, серед яких і політична реформа або реформа системи управління державою. Вона потребує істотного вдосконалення, і ми почнемо цей процес з початком роботи нової сесії Верховної Ради». Він також нагадав, що планується реформувати судові та правоохоронні органи, які повинні забезпечити «реальність принципів рівноправності кожного перед законом». Віктор Ющенко відзначив, що передбачається остаточна демаркація й делімітація українських кордонів, а також реформа органів місцевого самоврядування.

Президент України виокремив у своєму виступі ряд інших проблем, зокрема мовну. Він підкреслив: «У нас єдина державна мова — вона є і буде українською». Віктор Ющенко зауважив: «Втрата мови — це втрата нації, це втрата основ національного будівництва, а тому в цьому питанні ми проводимо ту політику, яка відповідає європейським стандартам». У мовній стратегії, за його словами, українській мові немає і не може бути альтернативи. Друга складова стратегії — привабливість української мови, як мови доступної книги, мови передової освіти і нових технологій, мови телебачення й кіно. Третя складова — «підтримка мов національних меншин через систему української національної освіти».

Бо, на думку Президента, «духовна незалежність так само важлива для України, як і незалежність політична або економічна».