Переважна більшість респондентів опитування Центру соціальних досліджень «Софія» (69,5%) тією чи іншою мірою пишаються тим, що вони є громадянами України.

30,2% респондентів зазначили, що вони «дуже пишаються» тим, що вони — громадяни України, а 39,3% — «скоріше пишаються».

Серед опитаних приблизно третина (35,3%) сприймає День незалежності України (24 серпня) саме як свято. Проте для багатьох (40,4%) респондентів це просто вихідний день. Приблизно кожен п’ятий (22,4%) опитаний вказав, що День незалежності для нього — «такий само день, як і всі інші».

У третини (30,8%) опитаних державний прапор викликає душевне піднесення, відчуття гордості. Крім того, 38,6% респондентів зазначили, що сприймають синьо-жовтий прапор зі стриманою гордістю і повагою, хоча й без надмірного ентузіазму.

Схоже ставлення спостерігається до державного гімну. У третини (30,6%) опитаних його слова і музика викликають душевне піднесення, відчуття гордості. Крім того, 38,0% респондентів відзначили, що сприймають український гімн зі стриманою гордістю і повагою, хоча й без надмірного ентузіазму.

Загалом було опитано 2026 респондентів віком від 18 років і більше. Опитування проводилося у всіх областях України, Криму, Києві та Севастополі (у 129 населених пунктах). Статистична погрішність вибірки не перевищує 2,2%.