Синьо-жовте знамено, розміром 6х3 метрів, — один з головних експонатів виставки музейних реліквій — свідків боротьби за незалежність України, — розгорнутої у Центральному парку культури і відпочинку у Вінниці.

Ще в жовтні 1990-го на центральному майдані міста над Бугом (тоді він носив ім’я Леніна), біля приміщення міськвиконкому, представники обласної організації Народного Руху встановили синьо-жовтий прапор. Виготовила його на ручній швейній машинці вінничанка Лариса Корнієнко. «Ми пронесли його у розгорнутому вигляді центральною вулицею, — згадує пані Корнієнко. — Людей зібралося — не передати. А коли червоне пішло, бо ми зняли радянський прапор, здалося, що аура змінилася у місті, дихати легше стало, а тисячі очей захоплено вбирали кольори неба і стиглого хліба...»

Через шість місяців під дією дощів і вітру знамено трохи змінило свій колір. Л. Корнієнко випрала його і зберігала вдома. А через 10 років передала обласному краєзнавчому музею.

Свої експозиції представили також музеї-переможці першого обласного фестивалю-конкурсу, що проходив у травні місяці ц. р., — Національного історико-культурного заповідника «Буша», Тульчинського та Літинського районних краєзнавчих музеїв, а також Вороновицького сільського музею історії авіації і космонавтики імені Можайського, інформує наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.