Ліна Демченко — ровесниця незалежної України. У свої 15 років вона вже сформована людина з власним уявленням про життя і своє місце в ньому.

Ліна співає і любить співати про Україну. Вона —переможниця і лауреат багатьох конкурсів дитячої творчості. Зовсім недавно стала першою в міжнародному конкурсі «Білий парус», що відбувався в Одесі. П’ять років поспіль здобуває призові місця в регіональному конкурсі дитячої творчості «Оксамитова стежка». Але найбільше пишається своїми перемогами в огляді патріотичної пісні «Червона калина». В її репертуарі багато патріотичних і українських народних пісень. Але вона не просто виконавиця. Ліна здатна на дорослі, громадянські вчинки.

Відомо, що «помаранчева революція» у Миколаєві великого успіху не мала. Але, незважаючи на спроби чинної тоді влади не допустити революцію в місто, власний майдан усе-таки було організовано. І на цій сцені разом з виступами політиків лунали пісні. Мало хто з дорослих наважувався виступити на майдані. А юна Ліна Демченко вже тоді пройнялася духом свободи і співала, нічого не боячись.

— Ліна заспівала і заговорила одночасно, —розповідає її мама Ірина. У родині співають усі. Але професійно займаються співом двоє — Ліна та її дідусь Сергій Михайлович. Він і найсуворіший критик. Ходить на всі виступи онуки, дає поради, підказує. До думки діда дівчинка завжди прислухається, він для неї — безперечний авторитет. Тому що сам уже багато років співає в ансамблі ветеранів «Співоче крило».

До вокальної студії Будинку творчості дітей та юнацтва Ленінського району Ліна прийшла в сім років. Талант у юної дівчинки розгледіла керівник студії Тетяна Табакар. І ось уже вісім років веде дівчинку у світ музики і високого мистецтва: — Як і всі, Ліна починала співати з простих дитячих пісеньок. Найперша — «Хом’ячок». Моя система навчання вокалу побудована таким чином, що діти навчаються основам класичного співу, сольфеджіо, освоюють нотну грамоту. Потім поступово переходимо до складніших композицій. Улюблені всіма естрадні пісні співають уже діти старші. Деякі приходять до студії, щоб відразу стати зіркою. Сьогодні це явище дуже популярне. Але Ліна — особлива дівчинка. Головне, що її вирізняє серед інших, — надзвичайна працьовитість. Вона дуже наполеглива і, у гарному сенсі слова, амбіційна. Тому результати високі. І характер у дівчинки є. Пам’ятаю, на одному з конкурсів треба було терміново поміняти пісню. З нашою композицією виступила попередня конкурсантка. Ліна не розгубилася, зібралася і виступила гідно. Я впевнена, що справжній талант пробивається тільки завдяки працьовитості і наполегливості.

На жаль, таланту для того, щоб пробитися, сьогодні потрібні ще й чималі матеріальні вкладення. Великих грошей потребує запис фонограми, сценічний костюм, витрати потрібні і на поїздки. Гроші знаходять батьки, іноді допомагають спонсори. Звертають увагу на талановитих дітей і органи державної влади. Так, два роки тому Ліна була премійована путівкою в «Артек» за успішний виступ на конкурсі «Оксамитова стежка». Але все-таки уваги з боку держави могло б бути більше. Адже не раз доводила Україна, що багата на таланти.

Ліна вчиться в спеціалізованій миколаївській школі мистецтв №58. Недавно почала грати на домрі. З шкільних предметів любить фізкультуру. Серйозно вважає, що майбутній співачці гарна фізична форма просто необхідна. Із «серйозних» предметів любить українську і зарубіжну літературу, історію, українську мову. Має намір своє майбутнє пов’язати з музикою. Планує вступити до музичного училища.

Вірить Ліна й у чудове майбутнє для України. Її головне бажання — щоб люди в нашій країні жили в мирі. Надто багато зараз воєн і розбрату. Але вона впевнена, що нашу країну це не зачепить. Ще Ліна хоче, щоб дідусю підвищили пенсію, а батькам зарплату. Ось такі прості дитячі бажання.

Миколаїв.