Під час «круглого столу» на «Обозревателе» на тему «15 років незалежності. Що так? Що не так?» перший Президент незалежної України Леонід Кравчук відзначив як найважливіше досягнення України те, що з нашою думкою почали рахуватися і, приймаючи якісь рішення в Європі, дослухаються й до думки України.

«Сьогоднішнє молоде покоління та покоління середнього віку розуміють, що ця держава потрібна і вистраждана. І втратити її вже не можна», — наголосив перший Президент.

На думку Кравчука, першим кроком до встановлення демократії в Україні став Майдан. Адже саме завдяки Помаранчевій революції «демократія вийшла з кабінетів і пішла в суспільство. І зараз демократії більше у суспільстві, ніж у політиці».

Найбільшою проблемою України перший Президент вважає те, що «влада не стала народною і демократичною», хоча це й проголошується. «Саме через це у нас немає єдиної нації», — переконаний він.

Кравчук упевнений: якби в суспільстві була єдність щодо вирішення фундаментальних питань, Україна була б єдиною, «а доти в нас будуть проблеми».

Він шкодує про те, що й досі залишається проблема з тим, що «Україну сприймають як засіб впливу чи шантажу, а не як монолітну структуру і намагаються використовувати у своїх інтересах». Звинувачує в цьому Кравчук владу, яка формує свою політику, не завжди керуючись національними інтересами.