Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 4-й тур. 19-20 серпня.

«Зоря» — «Динамо». 1:2. 20 000 глядачів. Голи: Кирилов, 4 — Рінкон, 8, Родріго, 71.

«Металург» Д — «Шахтар». 0:0. 22 000.

«Кривбас» — «Чорноморець». 2:2. 6 000. Бурдулі, 22, Гігіадзе, 76 (п) — Кирлик, 42 (п), Полтавець, 45+1.

«Арсенал» — «Металург». 1:0. 2 000. Канкава, 51.

«Ворскла» — «Сталь». 1:0. 4 800. Ліокіою, 7.

«Таврія» — «Дніпро». 0:0. 9 000. Вилучено Русола («Дніпро», 51, два попередження).

«Металіст» — «Карпати». 1:1. 10 500. Діденко, 66 — Распопов, 7.

«Іллічівець» — ФК «Харків». 2:1. 9 500. Єсін, 51, Левига, 76 — Гладкій, 7.

От і сталася майже історична подія, котра перервала «братні» стосунки донецьких клубів. З дев’ятнадцятої спроби «Металург» таки відібрав очка в «Шахтаря». У «Металургу» сталися помітні зміни: прийшов новий тренер, іспанець Ангель Алонсо Ерреро та кілька нових екзотичних виконавців. А ще — син самого Йогана Кройффа — Йорді став донеччанином. Щоправда, він не такий зірковий, як його тато, але гравець Кройфф-молодший досить кваліфікований.

Варто сказати, що підготувався «Металург» до зустрічі із земляками дуже ретельно. Навіть бригаду арбітрів із Німеччини на чолі з авторитетним Флоріаном Майєром запросив. І в підсумку бажаного досяг.

Хоч і казав після матчу великий «друг» і «прихильник» зарубіжних суддів, наставник «Шахтаря» Мірча Луческу (він і до Майєра має претензії), що одна команда (звісно, його) грала в футбол, інша — заважала, але «Металург» обрав єдино вірну і цілком розповсюджену тактику — гри від оборони.

І наступальні дії «металургів» були хоч і не часті, та відзначалися гостротою. Скажімо, лише один нападник умовних господарів Георгій Деметрадзе, котрий був особливо активний, мав кілька нагод забити. Однак варто зазначити, що не завжди рішення, котрі приймав Георгій, були адекватні і логічні. Як то кажуть, емоції брали гору над розсудливістю. Адже він —грузин, і цим усе сказано.

Київське «Динамо», перемігши «Зорю» у Луганську, вийшло в одноосібні лідери. Однак та вікторія далася киянам, як то кажуть, з великими потугами. І тут варто похвалити луганських футболістів, котрі вийшли на матч із палаючими очима. І, поступаючись в класі динамівцям, компенсували це бойовитістю, самовідданістю і згуртованістю. Одне слово, зіграли гідно.

А для «Динамо» це була чудова репетиція перед матчем у Стамбулі проти «Фенербахче» за право виходу до групового турніру Ліги чемпіонів. І за це варто подякувати луганцям — чудовим спаринг-партнерам.

Щоправда, в тому матчі стався прикрий епізод, коли Діого Рінкон ще в першому таймі зазнав ушкодження і з допомогою лікарів залишив поле. Бразилець відчував біль у задній поверхні стегна. Однак після ретельного медичного обстеження побоювання півоборонця виявилися марними. До матчу з турецьким клубом Діого готуватиметься в загальній групі.

І насамкінець — про київський «Арсенал», котрий під орудою Олександра Заварова продовжує радувати своїх вірних прихильників і дивувати багатьох. «Канонірів» називають командою без майбутнього, бо міська влада гарантує фінансування клубу лише до грудня. А там... Однак, попри все це, арсенальці рук не опускають, а ногами діють так, що вже й «Шахтар» наздогнали і ділять з ним друге-третє місця в турнірній таблиці.

А тим часом оголошено конкурс з відбору оцінювачів частки комунальної власності в розмірі 80 відсотків у статутному капіталі київського «Арсеналу». Конкурс має відбутися сьогодні. А поки що ті відсотки «Арсеналу» належать головному управлінню з фізичної культури і спорту Київської міськдержадміністрації. Ще двадцять — представникам клубу.

Майно ТОВ «Арсенал-Київ» оцінюється орієнтовно в 760 тисяч гривень. При цьому в клуба немає ані бази, ані стадіону. Якщо до 31 грудня клуб не буде проданий, то через припинення фінансування він може самоліквідуватися. Та Олександр Заваров впевнений, що його команда існуватиме і в другому колі чемпіонату України.

— Зазначу, що матеріальна ситуація не така вже й складна, — каже Олександр Анатолійович. — Керівництво поки що виконує всі умови із зарплати. Є проблеми з преміальними. Але ми домовилися, що не звертаємо на це уваги. Крім того, переконаний, що і після нового року «Арсенал» не припинить існування. Ну, а якщо все-таки щось і станеться, більшість футболістів без проблем знайдуть собі нове місце роботи. У них і раніше пропозицій вистачало...

До речі, приклад стійкості і патріотизму підопічним показує сам тренер. У травні його кликали на посаду головного тренера пітерського «Зеніта». Однак він відмовився, бо хотів продовжити роботу саме в Києві, незважаючи на всі проблеми.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.