Справжнє свято пісні, краси і свободи пройшло на території Національного археологічного музею-заповідника «Ольвія». Міжнародний фестиваль авторської пісні й туристичного відпочинку «Ольвія-2006» збирає гостей уже вдруге. Нинішнього року на глядачів і учасників чекала цікава та насичена програма. Водночас фестиваль започаткував і свої традиції.

По-перше — це вітрильна регата. Цьогоріч із Миколаєва стартували 50 яхт. Причаливши до берега давньо-грецького поселення, члени команд стали глядачами фестивалю. По-друге, традиційними умовами пісенного свята залишилися вимоги до груп і виконавців — тільки «живий звук» і акустичне звучання. А традиційними вже стали неодмінно чудовий настрій, гумор і дружнє спілкування.

Що ж стосується несподіванок, то цього «добра» було вдосталь. Приємно здивувала погода. Бурі та грози відгриміли напередодні, не захопивши зненацька, як торік. Порадував «смачний» спонсор — Баштанський сирзавод зі своєю торговою маркою «Славія». Протягом двох днів баштанці пригощали сирами всіх бажаючих на дегустації.

Яскраву програму фестивалю забезпечили його учасники. Групи та окремі виконавці представляли Миколаїв, Херсон, Черкаси, Євпаторію, Москву, Очаків. Дуже «по-окуджавськи» звучали твори у виконанні Олени Петровської, яка приїхала зі столиці «північного сусіда». Оксана Бренон з Херсона вразила дивовижним ліризмом і особливою жіночою чуттєвістю власних композицій. До речі, вірші вона пише з дитинства, а гітару в руки взяла нещодавно.

Порадував виступ популярних у Миколаєві груп: інтелігентно-золотомолодіжного «Грейтфрута» і хуліганистого «Собачого серця». Нікого не залишив байдужим сильний голос солістки «Квітневих тез». Але найнесподіванішим і найприємнішим відкриттям фестивалю стала група «Reggіon Boz» із Черкас. Вони просто вразили глядачів високим професіоналізмом, дивовижною енергетикою і своєрідною манерою виконання. Перший день завершила цікава і знов-таки дещо хуліганиста група «Бомбейські Шпінгалети».

Другий день відкривав конкурс краси «Ольвійська Афродіта». Причому цей конкурс відрізнявся від подібних звичних заходів, де основний критерій — «90—60—90». Вісім учасниць змагалися в ораторському, вокальному і танцювальному мистецтвах. Крім того, на суд журі дівчата представили власне рукоділля: вишивки, картини, ікебани, вироби з глини, штучні квіти. Усі конкурси було підготовлено так, щоб учасниці відчули себе причетними до історії стародавньої Ольвії, продемонстрували знання і розуміння давньогрецької культури. Тому темою конкурсу ораторського мистецтва стало «Освідчення в любові до землі Ольвійської». Найкраще у любові до Ольвії в пісні, танці й віршах освідчилася юна Оксана з Києва, учасниця археологічної експедиції. Переможницю нагороджено путівкою до Угорщини на дві особи від туристичної фірми «Ярнань-Юг».

До речі, освідчення в кохання лунали зі сцени й у незаплановані моменти. Під час одного з конкурсів для пар, хлопець запропонував одружитися своїй дівчині. Хтозна, може ольвійська земля благословить цю пару на щасливий шлюб. На другий день знову-таки несподівано для всіх створилися нові творчі союзи. Так, група «Reggіon Boz», яка полюбилася всім, виступила разом з Оксаною Бренон і «Грейтфрутом». Заспівав навіть водій фестивального автобуса Олександр Дубчук. А виконавці з археологічної експедиції пожартували над однією з миколаївських груп, виконавши на неї пародію. Окрасою фестивалю став виступ спеціального гостя з Москви, великого друга Миколаївського рок-клубу Дмитра Твердого. Тож «пофестивалили» від душі.

Миколаївська область.