Духовний поступ Полтавщини

За ініціативою облдержадміністрації на Полтавщині проведено суботник з благоустрою. У самому обласному центрі приклад іншим городянам подали й кілька сотень працівників органів місцевого самоврядування, які трудилися на впорядкуванні парків та скверів міста.

Що ж стосується мистецьких заходів, то святкову естафету тут ще 1 серпня відкрила у Полтавському обласному краєзнавчому музеї документальна виставка «Духовний поступ Полтавщини за роки незалежності». Подібні виставки проходять і в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського, інших установах культури обласного центру.

А офіційні урочистості відбудуться 23 серпня. Це — мітинги біля пам’ятників Тарасу Шевченку та українським козакам, урочисті збори громадськості в театрі імені М. Гоголя. Серед знакових подій цього дня і церемонія вручення премії імені Самійла Величка та відкриття пам’ятника визначному письменнику й гуманісту Володимиру Короленку.

А 24 серпня на полтавців та гостей міста чекає ціла низка культурно-масових заходів, серед яких і концертна програма «Моя Україна — незалежна країна» в парку культури й відпочинку «Перемога» та великий святковий концерт з нагоди 15-річчя незалежності України на Співочому полі імені Марусі Чурай.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Луганських першачків пізнають по формі

Усі 3000 місцевих першокласників, що сядуть за парти в рік святкування 15-річчя незалежності України, отримають безплатну шкільну форму. Половина комплектів вже надійшла до шкіл міста, другу частину отримають напередодні свята. «Хай це, може, не найкраща форма, яку можуть собі дозволити приватні елітні школи, — прокоментував подію міський голова Луганська Сергій Кравченко, — але це лише початок нашої роботи. Віднині такі подарунки першокласникам міськдержадміністрація робитиме кожного року». Крім шкільного одягу, до кінця року влада обіцяє обладнати комплектами меблів усі 63 луганські школи, повідомляє наш власкор Алла АНТІПОВА.

Експертиза у два етапи

Відтепер проекти законів, інших нормативно-правових актів, а також тих, на які поширюється вимога держреєстрації, підлягатимуть експертизі на відповідність Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Відповідні накази підписав міністр юстиції Роман Зварич, повідомили «Голосу України» в прес-службі міністерства.

Таку експертизу здійснюватимуть у рамках виконання Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» і постанови Кабінету Міністрів про заходи щодо реалізації цього закону. Про це зазначив на нараді за участю представників підрозділів центрального апарату Мін’юсту урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев. За його словами, таку експертизу здійснюватиме Національне бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини та територіальні органи Мін’юсту. Експертизу проводитимуть у два етапи — «перевірка на належність» і «перевірка на відповідність».

Урядовий уповноважений наголосив, що Європейський суд дедалі частіше констатує порушення нашою країною Європейської конвенції з прав людини. Такі порушення, зокрема, пов’язані з тим, що певні національні нормативні акти суперечать вимогам Конвенції.

Базовий документ — Конституція

Базовими документами для діяльності уряду є Конституція і закони України. Так вважає лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко. А заяви Президента про те, що Універсал національної єдності є базовим документом для діяльності коаліційного уряду, лідер комуністів вважає свідченням правового нігілізму глави держави.

Парламентарій зазначив, що основні напрями внутрішньої і зовнішньої політики визначаються не Президентом і Універсалом, а Верховною Радою, і нагадав, що комуністи вже попереджали про неприпустимість використання Універсалу як «сурогату» Конституції».

П. Симоненко заявив, що комуністи домагатимуться прийняття їх законопроекту про основні напрями зовнішньої і внутрішньої політики, в якому зокрема закріплено позаблоковий статус України.