Тема перегляду наданих раніше ділянок під будівництво набула гостроти у багатьох великих та малих містах держави. Після зміни влади багато де почали діяти за принципом нової мітли, яка у нашій країні має традицію мести по-новому.

Щось схоже, як заявляють представники торгової групи «Таргет», відбувається і в Харкові. З одного боку, міський голова бідкається, що комунальне господарство міста зношене в середньому на 70 відсотків і грошей на його ремонт у місцевих бюджетах немає. А сам, як зауважують таргетівці, конфліктує з місцевими інвесторами, до яких компанія саме й належить.

Мабуть, зношеному комунальному господарству Харкова аж ніяк не зайвою була б практична допомога «Таргета». Зокрема, півтора мільйона гривень згідно з проектом планували витратити підприємці на систему водопониження будинку, який прилягає до будівельного майданчика. Фахівці кажуть, що внаслідок постійного підтоплення грунтовими водами цей один з найдовших житлових об’єктів міста перебуває в аварійному стані.

Та місцева влада, на думку представників торгової групи, чомусь не поспішає зібрати за один стіл депутатів, забудовників, громадськість, щоб спільно відкрито і чесно з’ясувати всі за і проти. Можливо, місцеві жителі й не знають, що на місці примітивних об’єктів нинішнього дитячого майданчика, де вже майже розпочалося будівництво, з’являться два сучасні, кожен з яких, за словами інвесторів, коштуватиме понад 60 тисяч євро. А на місці дерев, які таки доведеться зрізати, висадять нові, упорядкують територію, як це зробили навколо інших об’єктів, споруджених фірмами цієї торгової марки. Варто згадати також, що серед суто комерційних об’єктів, які хочуть звести в місті інвестори з ТГ «Таргет», є і важливий соціальний. Це дитячий садок на проспекті Гагаріна. Десять років його приміщення досить неохайно експлуатували орендарі, а торгова група, викупивши дитсадок, закінчує капітальний ремонт і вже цього року збирається знову відкрити його двері для харківської малечі. Тож плани інвесторів продовжити соціальну складову своєї діяльності, зокрема в майбутньому приступити до спорудження школи, коледжу, схоже, під великою загрозою. Але вони не збираються сидіти склавши руки.

31 липня 2006 року Комінтернівський районний суд Харкова виніс постанову, в якій визнано протиправною бездіяльність посадової особи високого рангу: харківського міського голови Михайла Добкіна. Цього висновку дійшли після аналізу ситуації, яка виникла 31 травня на другій сесії міської ради, про що ми вже писали. Тоді той саме Комінтернівський районний суд Харкова виніс заборону на розгляд на сесії питання щодо оренди землі ТОВ «Призм» (що входить до ТГ «Таргет»), а також заборонив приймати будь-які рішення, спрямовані на вилучення земельної ділянки в ТОВ «Призм» або перешкоджати фірмі в користуванні спірною ділянкою. Цю судову ухвалу і було надано до канцелярії Харківської міської ради. Однак міського голову не було поінформовано про неї, відповідно й депутатів теж. Суд вважає, що «харківським міським головою Добкіним М. М., всупереч чинному законодавству, неналежно організовано документообіг в апараті Харківської міської ради Харківської області».

Уже на сьогоднішні збитки ТГ «Таргет» через це сягнули близько 90 мільйонів гривень, з яких понад 30 — штрафні санкції перед підрядниками і стільки само — перед інвесторами.

На думку керівника Департаменту правових і економічних питань ТГ «Таргет» Владислава Протаса, міська влада і цього разу проігнорує постанову суду, як це вже робилося раніше. Загалом, невиконання рішень судів, порушення статей Конституції і законів України, на думку В. Протаса, стали звичною практикою для місцевих можновладців.

Щоб зупинити протиправну практику з боку міської влади Харкова, В. Протас має намір звернутися до прокуратури Харківської області з вимогою притягти Михайла Добкіна до кримінальної відповідальності за статтею 382 частина 2 Кримінального кодексу України (про навмисне невиконання посадовою особою високого рангу постанов, ухвал і рішень суду, що набрали законної чинності, і перешкоджання їх виконанню. Покарання, що передбачається за цією статтею, — позбавлення волі до 5 років із забороною обіймати відповідну посаду до 3 років).