Ними школярів стовідсотково й централізовано забезпечить держава. Зокрема, вже повністю видруковано комплект для шестикласників. Діти саме цього віку йдуть першими за новою 12-річною програмою. Це 73 найменування (56 — для шкіл з українською мовою навчання та 17 — з російською) загальним накладом майже 6586 тисяч примірників, що становить 100 відсотків від потреби. Про це заявили на прес-конференції в Києві директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти при Міносвіти Андрій Кудін та керівники низки провідних видавництв, які брали участь у виготовленні навчальної літератури.

Усі підручники видаватимуться безпосередньо в школах, а якщо будуть якісь зловживання, батьків та громадськість просять інформувати про це телефоном гарячої лінії: 486-55-18. У свою чергу правоохоронців зобов’язано виявляти випадки продажу шкільних підручників, виданих за державним замовленням, і вживати відповідні заходи. Адже на кожному підручнику стоїть штамп про те, що книга купівлі-продажу не підлягає.

Значну увагу цьогоріч було також приділено навчальній літературі для професійно-технічних училищ та спеціалізованих шкіл. Подолали й дефіцит підручників з математики та фізики для учнів десятих-одинадцятих класів. Дещо не пощастило хіба що семи- та восьмикласникам, які йдуть ще за старою програмою, а отже, використовують підручники, чимало з яких вже зносилися. Тож, якщо шкільний фонд не в змозі забезпечити бажаючих, доведеться знаходити та ремонтувати старі або ж докуповувати ті, що ще залишилися на ринках, самотужки.

Щоб видання підручників було прозорим, Міністерство освіти і науки України провело тендер на виконання державного замовлення. Переможцями стали 20 із 25 видавництв, які подали заявки на участь. На запитання «Голосу України», наскільки нові підручники відповідають потребам навчального процесу і за якими критеріями вони відбиралися, Андрій Кудін запевнив, що всі посібники відбирали за результатами всеукраїнського конкурсу рукописів підручників, до їх написання залучали провідних спеціалістів, усі рукописи заздалегідь апробовані й отримали досить високу оцінку.

Загалом, як зазначив директор видавництва «Генеза» Олексій Дубас, відбувся якісний прорив. Нинішні навчальні посібники зроблено в комплексі. Це власне сам підручник, допоміжні матеріали до нього, методички, робочі зошити тощо. У такий спосіб удалося уникнути певних розбіжностей. Та й готували їх одні автори. Приміром, підручник з рідної літератури написано тим самим автором і для 5-го класу, і для 6-го. Отже, збережено ще й послідовність думок.

У свою чергу директор видавництва «Педагогічна преса» Юрій Кузнецов розповів про своє ноу-хау — їхні підручники «заговорили». Вони мають електронну адресу. Тож на сайт можуть зайти учні, педагоги, фахівці і висловити свою думку щодо змісту, вказати на вади.

Стосовно підручника з історії для 5-го класу, який вийшов торік і мав багато нарікань про нібито упереджений виклад подій помаранчевої революції, то фахівці Міносвіти запевнили: всі події, що відбулися, мали місце, вони абсолютно відповідають історії, а тому не потребують корегування, а отже, підручник не перевидаватимуть. Про подальші новітні події в Україні автори та видавці мають намір розповідати в окремих невеликих доповненнях, які згодом можуть бути включені в нове видання.