У Головному управлінні служби правопорядку Збройних сил України рапортують про скорочення кількості правопорушень. Цього року Генеральною прокуратурою в армії зафіксовано 541 злочин, серед яких 238 — військові, 303 — загальнокримінальні. Торік їх було вдвічі більше. Скоротились і випадки рукоприкладства. Якщо в 2005-му їх нараховувалося 59, то на сьогодні — 33.

Тим часом тільки протягом двох перших тижнів серпня сталося два резонансні випадки. 6 серпня у військовій частині Командування сил підтримки ЗС України, що в с. Селещина Полтавської області, п’яний майор застрелив солдата строкової служби. Через три дні в Білій Церкві внаслідок необережного поводження зі зброєю загинув ще один військовослужбовець.

Як повідомив на прес-конференції начальник Військової служби правопорядку у Збройних силах України, генерал-майор Сергій Глєбов, обставини обох справ ще з’ясовують. За полтавський інцидент атестаційна комісія Генштабу перевіряє двох генералів на відповідність посадам. Заступника командира військової бази понизять у званні, а самого командира — звільнять. За трагедію в Білій Церкві відповідатимуть керівник підготовки сухопутних військ та командири корпусу і бригади. Вони відбудуться дисциплінарними покараннями. Як з’ясувалося, навчання у тамтешній частині організували з порушеннями. Офіцер, замість того щоб наглядати за підлеглими солдатами, пішов перевіряти мішені. Під час його відсутності і сталася трагедія.

За словами Глєбова, у 2006 році загинуло 50 військовослужбовців. Генерали твердять, що більшість із них йде з життя через власну необачність та вживання алкоголю. В середньому за тиждень виявляють 5—7 п’яних, причому двох із них — під час виконання службових обов’язків.