Чи вимагається для створення фермерського господарства спеціальна фахова підготовка і, якщо так, то у який спосіб встановлюється її наявність?

Володимир Василенко.

Київська область.

Відповідно до Земельного кодексу України та Закону «Про фермерське господарство» особа, що збирається заснувати фермерське господарство, має пройти професійний відбір. Принаймні без висновку про наявність у громадянина достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або необхідної сільськогосподарської кваліфікації фермерське господарство не може бути зареєстроване, і не буде виділена земельна ділянка для його ведення. Висновок про наявність достатнього досвіду або відповідної кваліфікації надається районною (міською) професійною комісією з питань створення фермерських господарств, склад якої формується і затверджується районною (міською) радою. До цієї комісії громадяни, які виявили бажання створити фермерське господарство, подають заяву, у якій вказують бажані розміри, місце розташування земельної ділянки і кількість членів фермерського господарства. До заяви додаються належним чином завірені копії документів, які підтверджують досвід роботи в сільському господарстві, наявність необхідної кваліфікації чи спеціальної підготовки, а також обґрунтування розмірів земельної ділянки і напряму діяльності фермерського господарства. Заява розглядається професійною комісією у місячний термін. Висновок доводиться до претендента письмово впродовж п’яти днів з дня його винесення.

У разі відмови у видачі висновку про наявність достатнього досвіду роботи у сільському господарстві або відповідної кваліфікації на підставі виявлення недостовірних даних у поданих документах претендент має право подати до професійної комісії нову заяву не раніше ніж через три місяці з дати прийняття рішення про відмову. У разі відмови на підставі невідповідності вимогам щодо створення фермерського господарства претендент може подати до професійної комісії нову заяву тільки після усунення причин, що стали підставою для відмови.

Наталя ВІЛАМОВА, юрист.