Учора в Сочі в санаторії «Чорномор’я» відбулися міжурядові україно-російські переговори. Як і очікувалося, Віктор Янукович та Михайло Фрадков обговорили вічну тему ціни на російський газ та дещо притрушену пилом ідею участі Києва в Єдиному економічному просторі (ЄЕП). Після закінчення зустрічі прем’єр-міністри поспілкувалися із журналістами.

Стосовно ЄЕП висловлювалися охоче, а ось у тонкощі ціноутворення не втаємничили. Віктор Янукович тільки зазначив, що під час зустрічі з М. Фрадковим узгодив приблизні цінові параметри на блакитне паливо, яке Україна отримуватиме наприкінці 2006-го і на початку 2007 року. «Схеми будуть ринковими, а механізми утворення цін будуть прозорими і відповідними рівню економічних відносин Росії та України», — наголосив він. Експерти констатують, що Києву марно було сподіватися на зниження ціни на газ і, швидше за все, Москва погодиться зафіксувати ціну в 95 доларів за тисячу кубометрів тільки до кінця 2006 року. Принаймні, глава російського уряду заявив у Сочі, що газові переговори з Україною будуть непрості, а Москва виходитиме з тих домовленостей, які були укладені в січні нинішнього року.

Водночас він закликав українських колег якомога швидше визначитися з межами інтеграції в ЄЕП. Росія пропонує Україні також «подумати» про можливість приєднання до митного союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства. Щодо останнього Віктор Янукович не висловлювався, а стосовно ЄЕП сказав, що не сумнівається у необхідності розвитку такого співробітництва. На підтвердження сказаного повідомив, що у Групі високого рівня з формування ЄЕП Київ, як і колись, представлятиме Перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров.

В. Янукович розповів також, що запропонував провести у столиці України напередодні засідання міждержавної комісії Ющенко—Путін зустріч членів двосторонньої комісії з економічного співробітництва.