Дивний пікет зустрів цими днями депутатів Полтавської обласної ради перед черговою сесією. На майдані перед приміщенням облради зібралося кілька сотень мітингувальників з вимогами переглянути тарифи на послуги централізованого опалення, постачання гарячої і холодної води та водовідведення. Але парадокс в тому, що цього разу люди вимагали їх... підвищення.

Такий феномен пояснюється дуже просто: тут зібралися не пересічні полтавці, а представники двох обласних комунальних підприємств — «Полтаватеплоенерго» та «Полтававодоканал». Саме їх працівники, поклавши перед собою кілька шматків наскрізь прогнилих труб, і вимагали звернути увагу на чинну тарифну політику, яка засмоктує в боргову яму. Адже після того, як підвищилися ціни на газ та електроенергію, водоканальці та теплоенергетики навіть за умов стовідсоткової оплати своїх послуг не можуть зводити кінці з кінцями. А це загрожує самому існуванню цих підприємств, адже за умов безгрошів’я вони не лише не можуть підготуватися до зими та забезпечити нормальне функціонування мереж, а й втрачають кращих фахівців. Єдиний вихід комунальники вбачають у підвищенні тарифів на послуги до рівня, який принаймні забезпечив би «мінімальний прожитковий мінімум» для стабільної роботи підприємств. В іншому разі споживачі залишаться без тепла та води.

Втім, чимало депутатів вважають, що чиновники підвели їх до рішення «або-або» без належної підготовки, яка мала б відбутися у формі громадських слухань та інших заходів з роз’яснення тарифної політики, щоб населення усвідомило «навіщо платити більше?». Таким шляхом, зокрема, пішли в Комсомольську, де підвищенню тарифів передувала широка «агітаційна робота з масами». Деякі депутати вважають, що уряд мав би напряму компенсувати збитки комунальним підприємствам.

Зрештою, після довгих консультацій рішення про підвищення тарифів на обласному рівні прийняли. Отож відтепер ціни на воду та водовідведення мають зрости на 85 відсотків, а на теплопостачання та гарячу воду — вдвічі. Але чи погодяться з цим місцеві ради?

Поки що вихід бачиться лише в давно перевіреному варіанті: хочеш жити в теплі й пити воду — плати більше!