Футбол. Відбірний матч молодіжного Євро-2007 (U-21). Англія—Молдова. 2:2. Товариський матч. Росія—Туреччина. 0:1.

* * *

Кубок України. Відбулося жеребкування пар учасників 1/16 фіналу. (Команди проведуть по одному матчу, 20 вересня). «Явір» (Краснопілля) — «Шахтар» (Донецьк). ОЛКОМ (Мелітополь) — «Динамо» (Київ). «Борисфен» (Бориспіль) — «Чорноморець» (Одеса). «Динамо-ІгроСервіс» (Сімферополь) — «Іллічівець» (Маріуполь). «Енергетик» (Бурштин) — «Металіст» (Харків). «Дніпро» (Черкаси) — «Дніпро» (Дніпропетровськ). «Закарпаття» (Ужгород) — «Таврія» (Сімферополь). «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Металург» (Запоріжжя). «Хімік» (Красноперекопськ) — «Металург» (Донецьк). «Титан» (Армянськ) — «Ворскла» (Полтава). «Оболонь» (Київ) — «Сталь» (Алчевськ). «Десна» (Чернігів) — ФК «Харків». «Олімпік» (Донецьк) — «Кривбас» (Кривий Ріг). «Сталь» (Дніпродзержинськ) — «Зоря» (Луганськ). ФК «Львів» — «Карпати» (Львів). ПФК «Севастополь» — «Волинь» (Луцьк).

Товариські матчі національних збірних. 15 серпня. Словаччина—Мальта. 3:0. Словенія—Ізраїль. 1:1. Уельс—Болгарія. 0:0. Ісландія—Іспанія. 0:0.

Україна—Азербайджан. 6:0. Голи: Воронін, 3, Назаренко, 12, Ротань, 25, Гусєв, 45, Воробей, 71, Бєлік, 90+1.

Україна: Кернозенко, Несмачний (Свідерський, 56), Тимощук (Шелаєв, 46), Кучер, Русол, Гусєв (Воробей, 46), Воронін (Гусін, 55), Ткаченко, Назаренко (Рикун, 46), Бєлік, Ротань (Михалик, 56). Тренер — Олег Блохін.

Азербайджан: Велієв, Гаджиєв, Бахшиєв (Рашид Садигов-1, 46), Гулієв, Кяримов, Султанов (Руслан Аббасов, 57), Рамазан Аббасов (Гашимов, 46), Рашид Садигов-2, Губанов (Ісмаілов, 20), Імамалієв (Джавадов, 75), Набієв (Надиров, 63). Тренер — Шахін Динієв.

Попереджено Ткаченка, 38.

Арбітр — Станіслав Сухина (Росія).

Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського.

7 000 глядачів.

Не секрет, що чимало вболівальників йшли на цей поєдинок, як на прощальний зі збірною для Андрія Гусіна. Однак на них чекав приємний сюрприз. Але про все по порядку.

Перед матчем на динамівському стадіоні відбулася прес-конференція, на якій президент ФФУ Григорій Суркіс повідомив, що йому таки вдалося вмовити Андрія Гусіна залишитися в національній команді. А самого футболіста, який також прийшов до залу, журналісти зустріли аплодисментами.

— Те рішення Гусін прийняв, не порадившись зі мною і тренером. Радий, що мої аргументи залишитися виявилися для нього вагомими. Я спілкувався з Андрієм не як президент федерації, а як батько, старший товариш.

Сам Андрій про все це сказав так: «Повірте, я зовсім не хотів створювати штучного ажіотажу навколо свого імені. Після чемпіонату світу мені здалося, що треба піти, дати дорогу молодим. Однак приїзд до Києва багато що змінив. Розмови з близькими, тренером, Григорієм Михайловичем допомогли оцінити обстановку і зрозуміти, що мій досвід може знадобитися збірній. А бажання грати у великий футбол у мене ще є. Тому буду з душею і вірністю грати за Україну...»

Поєдинок проти азербайджанців відбувався за абсолютної переваги української команди. Він фактично став для неї насиченим тренуванням. Рахунок міг бути ще більшим. Хоча і перемога 6:0 для збірної України стала рекордною в офіційних матчах за всю її 14-річну історію.

Нагадаємо, що перший матч між цими командами (відбувся 28 лютого нинішнього року) закінчився внічию 0:0. І відзначався він гострою і безкомпромісною боротьбою. Тому на такий розгром збірної Азерйбаджану мало хто очікував.

— Чи задовольнила вас гра підопічних? — запитали після зустрічі Олега Блохіна.

— Якщо чесно, суперник був дуже слабкий, дозволяв нам робити все, чого ми бажали. Однак незалежно від цього, наша команда не зупинилася і грала всі 90 хвилин. Оце мене найбільше порадувало. Не підвели нові футболісти, зігравши на пристойному рівні. Оцінювати щось за цим матчем дуже важко, бо збірна Азербайджану зовсім не створювала напруги в грі, зробивши лише два удари по наших воротах і подавши один кутовий. Хоча відомо, що кожна команда грає так, як їй дозволяє суперник. Отож, ми просто сьогодні були сильніші.

— Окрім згаданого вами раніше спарингу з київським ЦСКА (2 вересня), чи матиме збірна ще якісь товариські матчі восени?

— Ні. Хоча є офіційна дата УЄФА для товариських матчів. Але вона припадає на листопад. Я не бачу потреби грати в холоднечу. Тим більше, що у наших клубів буде досить насичений графік: чемпіонат і Кубок країни, єврокубки. Збірній треба відіграти три відбірні матчі Євро-2008, завершити цим поточний рік. А там уже думатимемо, як будувати подальшу роботу. Тому і вирішив, що контрольні зустрічі нам цього року не потрібні.

— Чи можете, як перед початком відбірного циклу ЧС-2006, пообіцяти, що виведете збірну України на чемпіонат Європи з першого місця у групі?

— Мене цілком влаштує і друге місце. Якщо будемо успішно підбирати очки в матчах із Шотландією, Грузією та Фарерами, тоді вся боротьба точитиметься між нами і збірними Франції та Італії. Когось із цієї трійці доведеться відчепити. А перше місце тепер посідати не обов’язково.