— Така вже діалектика нашої п’ятнадцятирічної історії, діалектика життя, динаміка якого сьогодні змінюється в напрямку осягнення простої істини, що країна у всіх — одна, — зауважив віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник, відкриваючи засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення 15-ї річниці незалежності України, яке відбулося позавчора в Кабінеті Міністрів.

Загалом головне свято країни обіцяють провести на високому організаційному та фінансовому рівні. Воно буде, навіть попри стислі строки до його підготовки, кажуть, барвистим, а ще — веселим. А розпочнуться урочистості за день до червоної дати — 23 серпня, в День державного прапора країни. Як поінформував присутніх на засіданні оргкомітету Маркіян Лубківський, радник Президента — керівник головної служби гуманітарної політики секретаріату, вранці цього дня керівники держави покладуть квіти видатним діячам Батьківщини — князю Володимиру, Тарасу Шевченку, Михайлу Грушевському та до пам’ятного знака жертвам голодомору.

Того самого дня Президент України разом з почтом відвідає виставки образотворчого, декоративного та народного мистецтва різних регіонів країни, які демонструватиме столичний палац мистецтв «Український дім». І чи не найголовніша подія цього дня — вручення Президентом України у Маріїнському палаці державних нагород уславленим людям країни. Як зауважив Маркіян Лубківський, цьогоріч буде удостоєно майже 700 осіб, що значно більше, ніж у попередні роки.

Святковий ранок у Києві 24 серпня розпочнеться молитвою за Україну в Софійському соборі, де будуть присутні керівники держави та владики християнських церков. Це буде, на думку організаторів свята, своєрідна об’єднавча акція всіх християн України. Далі урочистості продовжаться на Софійському майдані столиці. У цей час ми почуємо, кажуть, звернення Президента до українського народу.

Офіційні торжества триватимуть цього дня і на головній площі столиці — майдані Незалежності. Вдень та ввечері тут планують ощасливити присутніх навіть яскравими феєрверками. Ввечері 24 серпня керівники держави влаштують урочистий прийом делегацій та гостей у Софії Київській.

Свято триватиме по всій країні і наступного дня. Найголовніші його віхи — відкриття в столиці пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, а в Чернігівській області — Меморіалу пам’яті Героїв Крут. Безперечно, в ці дні у багатьох містах і селах поряд з офіційними заходами лунатиме святкова музика, з концертами виступатимуть відомі співаки, артисти, ансамблі. Столицю, наприклад, порадують своїми виступами на головних площах і вулицях спортсмени, оркестри та військові ліцеїсти. Цікаво, що, окрім звичайних салютів о 22.00, в столиці (в шести різних точках), близько опівночі обіцяють новинку — головний салют гранатами на Трухановому острові. Отож готуйтеся до веселих свят та гарних вражень від найголовнішої події країни.