або Ще один спосіб «обдерти» селянина винайшли деякі постачальники нафтопродуктів на Вінниччині

На Гніванській нафтобазі, що у Тиврівському районі, дизпаливо гуртовими партіями відпускають дорожче, ніж воно коштує у роздрібній торгівлі. Якщо на АЗС літр «дизельки» можна купити за 4,05—4,1 гривні, то його оптова вартість доходить до 4,3 гривні. З таким фактом зіткнулися покупці пального для жнивних робіт із сільгосптовариства села Летківки Тростянецького району. Керівник цього товариства депутат облради Микола Панасюк з подивом говорив про цей факт з трибуни сесії облради. За словами М. Панасюка (він також очолює раду сільгосппідприємств області) так само «перевернули» ціну на марки пального, яке використовують на жнивах, деякі інші постачальники нафтопродуктів.

Не вдалося в той день представникам Летківки придбати у Гнівані й бензин марки А-76. Його не було в наявності. «У нашому Тростянецькому районі, — уточнив М. Панасюк, — ним не торгують на жодній АЗС». У деяких районах на «сімдесят шостий» ввели обмеження — його відпускають не більш як 20 літрів на автомобіль. Селяни змушені купувати бензин дорожчих марок — А-92 та А-80. Адже треба на чомусь їхати в поле обслуговувати жниварів!

Ніколи в структурі затрат на один умовний гектар частка пального не була такою високою, як нині, уточнює співрозмовник. Вона вже досягла 40 відсотків, тоді на зарплату залишається лише 10—12 відсотків. Селяни так старалися виростити хороший урожай, щоб хоч трохи поліпшити своє матеріальне становище. Але за виконання найвідповідальнішої роботи — збирання хліба — у Летківці платять в середньому 700—800 гривень. У вартості пального втопляться всі прибутки.

У розмові з кореспондентом «Голосу України» М. Панасюк висловив припущення про змову деяких постачальників пального. До такого висновку співрозмовник дійшов після аналізу даних про те, як в області акумулювали пально-мастильні матеріали для жнивних робіт. «Частина пального, яке селяни купують нині, — стверджує М. Панасюк, — була завезена на зберігання ще до початку жнивних робіт, зрозуміло, за значно дешевшою ціною. А тепер «стрижуть купони, вивертаючи селянину кишені».

Тому він вніс пропозицію на сесії облради надіслати від імені депутатів звернення до Президента держави і Прем’єр-міністра з проханням залучити до аналізу ситуації із зростанням цін на пальне правоохоронні органи і Антимонопольний комітет. До речі, депутатське звернення підтримала також облдержадміністрація.

Тим часом на Вінниччині зібрано перший мільйон тонн хліба. Загалом разом із пізніми культурами хлібороби планують намолотити більш як два мільйони тонн зерна. За умови, якщо буде чим комбайни «напувати».