Блохін і його команда залишаються

Футбол. Тренер збірної України Олег Блохін напередодні товариської гри з Азербайджаном за традицією спілкувався з представниками ЗМІ. То була його перша офіційна зустріч з журналістами після чемпіонату світу.

Олег Володимирович був у доброму гуморі, тому охоче відповідав на всі запитання. І пообіцяв поговорити зі своїми підопічними, котрі не хочуть спілкуватися з репортерами після невдалих матчів.

Головна новина, котру озвучив Блохін: весь тренерський штаб уклав і підписав нові контракти з ФФУ на два роки, до завершення відбірного циклу до Євро-2008 року. Про завдання на ці змагання тренер також сказав. Його влаштує, якщо збірна України вийде до фінального турніру навіть з другого місця.

Журналісти запропонували Олегу Володимировичу залучити до його команди когось із легіонерів, котрі мають на це право. І він розповів, що під час матчу «Динамо» з «Фенербахче» порадив президенту ФФУ Григорію Суркісу подумати про натуралізацію бразильського півзахисника Карлоса Корреа. І це серйозно. «Така практика існує в усьому футбольному світі», — зазначив наставник нашої збірної.

Торкнулися теми поповнення з табору «молодіжки». Блохін серед можливих кандидатів до національної команди насамперед назвав відомі прізвища: Мілевський, П’ятов, Шуст і Чигринський.

Мав розмову Блохін і з Андрієм Гусіним, який зробив заяву, що завершує кар’єру в національній команді. Блохін намагався переконати гравця, що йому ще зарано себе списувати. Та марно. Хоча тренер не відкидає варіанту з поверненням через певний час. Так було, скажімо, із Зіданом, Трезеге...

Стосовно ролі Рикуна у збірній Блохін зазначив, що цей футболіст має колосальний потенціал, тож йому дається остання можливість проявити себе. «Якщо Рикун цього шансу не використає, то більше такого футболіста в збірній ви не побачите».

Перед стартом у відбірному турнірі у збірної запланований на початку вересня спаринг з київським ЦСКА (2 вересня). Це вже така традиція — гра з армійцями, на фарт.

Олег Блохін вважає, що керівництво України мало б заохотити гравців національної збірної за високий результат на Чемпіонаті світу-2006 в Німеччині. «Я вже пройшов і Крим, і Рим, і мідні труби. З мене за Радянського Союзу двічі звання заслуженого майстра спорту знімали, лякали. Я пройшов і ту, і цю владу. Отож відзначать мене чи ні — мені геть байдуже. А от за хлопців прикро».

Олег Володимирович навів приклад сусідньої держави, де гравців юнацької збірної Росії (!) після участі на чемпіонаті Європи зустрічав особисто президент Володимир Путін.

«Я вважаю, влада повинна розуміти, що ми робимо для цієї країни, — сказав Блохін. — Адже граємо не для себе. Кажуть, що на майданах по всій Україні, де транслювалися матчі чемпіонату світу на величезних екранах, збиралися різні люди, незалежно від їхніх політичних поглядів. І футбол об’єднав їх. Я переконаний: якщо влада почне розуміти, що крім політики існують інші сфери діяльності — мистецтво, спорт, тоді Україна почне рухатися вперед».

«Ліверпуль» таки гратиме в Києві

Матч у відповідь третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між клубами «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа) і «Ліверпуль» (Англія) відбудеться в Києві, на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського 22 серпня і почнеться о 21.30 за київським часом.

Нагадаємо, що УЄФА через воєнний конфлікт на кордоні Лівану та Ізраїлю заборонила ізраїльським клубам проводити матчі вдома. Тому клуб із Хайфи, котра знаходиться поблизу кордону, змушений домашній поєдинок проводити на нейтральному полі. Перший матч виграли англійці — 2:1. Отже, інтрига збереглася. Інформацію про трансляції поєдинку в Києві і продаж квитків на нього буде оприлюднено пізніше.

Турнірна хроніка

Теніс. Уперше в історії українського тенісу збірна України виграла чемпіонат світу серед дівчат у віковій категорії 14 років і молодші. Українська команда в складі Надії Кіченок, Людмили Кіченок і Анастасії Кирилової у півфіналі обіграла команду Узбекистану з рахунком 2:1.

У фіналі українки зустрічалися зі збірною Росії. Людмила Кіченок обіграла Анастасію Мухаметову: 7:6(4), 6:3, Надія Кіченок програла Яні Бучиній — 2:6, 2:6. Доля золотих медалей вирішилася в парному поєдинку, в якому Надя і Люда Кіченок легко переграли Мухаметову і Бучину: 6:1, 6:3.

Плавання. Гамбург (Німеччина). Комерційний турнір з призовим фондом 400 тисяч доларів. Броварчанин Олег Лісогор виграв запливи на 50 метрів брасом (26,93 секунди) і 100 метрів (58,69). За це Олег отримав три тисячі доларів призових.

Другу сходинку на дистанції 200 метрів брасом виборола Ганна Хлистунова (2.25,27). Вона посіла також третє місце на 100-метрівці комплексом. Ірина Амшенникова посіла третє місце на 50-метрівці у плаванні на спині.

Бокс. Стамбул (Туреччина). Чемпіонат світу серед кадетів (до 16 років). Збірна України посіла друге місце в командному заліку. На рахунку наших спортовців дві золотих, дві срібні і три бронзові медалі. Перше місце вибороли боксери Росії (7-2-0), третє — команда Казахстану (2-1-3).

Ось прізвища наших юних боксерів, котрі прославилися на стамбульському рингу. Чемпіонами стали: Юрій Москальов (57 кг), який у фіналі виграв у росіянина Варостана Варосяна, і Дмитро Дзядевич (80 кг), котрий у «золотому» поєдинку поборов узбека Західжина Султанова.

Срібні нагороди здобули Денис Лазарєв (60 кг) та Віталій Константинов (66 кг). Бронзовими призерами стали: Богдан Шелестрок (54 кг), Дмитро Мутроданов (63 кг) і Максим Романов (86 кг).

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.