Петро Порошенко розповів про свої першочергові кроки як глави держави
В об’єднаному виборчому штабі кандидатів на пост Президента Петра Порошенка та на посаду київського міського голови Віталія Кличка яблуку ніде було впасти. Для висвітлення перебігу кампанії акредитувалися понад 700 представників і вітчизняних, і зарубіжних ЗМІ.
На першому ж брифінгу, який провів керівник юридичного департаменту центрального виборчого штабу Роман Зварич, було повідомлено, що волевиявлення відбувається без суттєвих порушень. А якщо абстрагуватися від трагічної ситуації, що має місце у східних регіонах, то виборчий процес можна назвати достатньо спокійним і виваженим, незважаючи навіть на великі черги на дільницях.
О восьмій годині вечора у штабі було оприлюднено результати екзит-полу, який проводила компанія «TNS в Україні» на замовлення чотирьох телеканалів — «1+1», ІCTV, ТРК «Україна» та «Інтер». Відповідно до них, у першому турі президентських виборів перемагав Петро Порошенко, який набрав 57,31 відсотка голосів виборців. Друге місце посіла Юлія Тимошенко — 12,39 відсотка голосів, третє — Олег Ляшко — 8,69. Анатолій Гриценко набрав 5,98 відсотка, Сергій Тігіпко — 4,42, Михайло Добкін — 2,35. У штабі результати вітали оплесками.
Згодом відбувся і спільний брифінг Петра Порошенка та Віталія Кличка. «Сьогодні можемо констатувати, що ці вибори, які є визначальними щодо подальшої долі нашої держави, відбулися. І ви бачите, що всі, без виключення, екзит-поли, проведені найавторитетнішими соціологічними службами, з дуже невеликими розбіжностями стверджують: вибори завершилися в один тур і країна має нового Президента, — зазначив П. Порошенко. — Україна ніколи не мала такої активності як усередині, так і за її межами». Подякувавши всім за продемонстровану підтримку, політик зауважив, що це робить країну, українську владу набагато сильнішою і дає можливість вирішувати ті завдання, які стоять перед державою.
За словами кандидата, своїм голосуванням українці «рішуче підтримали соборну Україну. Не федеративну, а унітарну державу». А також підтвердили європейський вибір України.
Окремо П. Порошенко подякував мешканцям Криму та Донбасу, які попри надскладні умови, а подекуди з ризиком для життя все-таки взяли участь у голосуванні. «І сьогодні ми можемо стверджувати: проголосувала вся країна. Це вибір Президента всієї країни», — сказав він.
Найперше, що П. Порошенко має намір здійснити як глава держави, — це закінчити війну, припинити хаос, безлад і принести мир  в об’єднану соборну Україну. «Я впевнений, що наші рішучі дії принесуть результат», — наголосив він, додавши водночас, що його перша поїздка відбудеться на Донбас. Крім того, серед своїх першочергових кроків кандидат анонсував боротьбу з корупцією, результати якої українці мають відчути вже з перших днів нової влади.
Що стосується відносин із Російською Федерацією, то без участі Росії говорити про серйозну безпеку в нашому регіоні не доводиться, сказав він. «Для початку в нас є певний формат переговорів — женевський. Сьогодні, впевнений, ми можемо говорити з РФ за участі США, ЄС, інших форматів. Єдине: хотів би наголосити на двох принципових для української держави тезах. Перше — Україна ніколи не визнає нелегітимний референдум і ніколи не визнає окупацію Криму. Друге — стратегічний вибір розвитку нашої держави визначатиме український народ. Сьогодні український народ свій вибір зробив — це європейська інтеграція», — наголосив П. Порошенко.
Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, кандидат зазначив, що дострокові парламентські вибори відбудуться вже цього року. За його словами, у рамках виборчої кампанії він мав багато зустрічей із виборцями, але не було жодної, де не вимагали б дострокових парламентських перегонів. «Нині не існує коаліції, і в умовах викликів, з якими ми стикнулися, країна не може дозволити собі існування парламенту, який блокує рішення, в тому числі спрямовані на обороноздатність країни. Має бути політична відповідальність парламенту за ті події, які відбулися в січні-лютому, і за спробу перетворити Україну на тоталітарну країну. Коли існує парламентська криза, єдиний вихід у демократичній країні — це вибори. Упевнений, що парламентські перегони мають відбутися вже цього року», — наголосив він.
Проте підстав змінювати главу уряду П. Порошенко не бачить. За його словами, діяльність Арсенія Яценюка на посаді Прем’єр-міністра на даному етапі є вдалою.
«Було проведено достатньо рішучі кроки з організації міжнародної допомоги, було отримано кредит Міжнародного валютного фонду, і, думаю, що та співпраця, в першу чергу в економічній площині, з головою українського уряду Арсенієм Яценюком може бути ефективною. Я на це сподіваюся. Тому жодних планів щодо зміни керівництва уряду не маю», — заявив Порошенко.
Тим часом у штабі зранку повідомили, що очікують на встановлення офіційних результатів перегонів у найкоротші терміни. За словами Романа Зварича, закон надає ЦВК 10 днів на встановлення результатів виборів. Проте у штабі сподіваються, що стільки часу не знадобиться і до кінця поточного тижня з’являться офіційні результати перегонів. «З дати офіційного оголошення ЦВК результатів виборів через п’ять днів може відбутися інавгурація... Дуже орієнтовна дата — 9—10 червня», — сказав Р. Зварич, уточнивши при цьому, що із самим П. Порошенком цю дату не обговорювали.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.
В об’єднаному виборчому штабі відбувся спільний брифінг кандидата на пост Президента України Петра Порошенка і кандидата на пост міського голови Києва Віталія Кличка.