Рідня збереться на батьківщині

У роботі ІV Всесвітнього форуму українців у Києві візьме участь близько 1,9 тис. осіб, у тому числі вперше майже 50 представників «четвертої хвилі» еміграції — українців, які виїхали за кордон на заробітки останніми роками.

Про це на прес-конференції у вівторок повідомила заступник міністра культури і туризму України Ольга Костенко.

Форум пройде в українській столиці з 18 по 20 серпня. В його роботі візьмуть участь 450 делегатів, 450 гостей, 80 представників зарубіжних ЗМІ, 450 представників фестивалю «Український спів у світі».

О. Костенко повідомила, що урочисте відкриття форуму відбудеться 18 серпня в палаці «Україна». Очікується, що в церемонії відкриття візьме участь вище керівництво країни, зокрема Президент України.

Цього само дня відбудуться збори представників «четвертої хвилі» еміграції, які обговорять свої проблеми і плани на майбутнє. Заступник міністра вказала на важливість участі цих представників української еміграції в роботі форуму, оскільки за останні роки за межі України на заробітки виїхали близько 10 млн. українців.

У суботу, 19 серпня, пройдуть секційні засідання форуму в «Українському домі» та в Києво-Могилянській академії. В «Українському домі» також відбудеться пленарне засідання ІV Української всесвітньої координаційної ради (УВКР).

Підсумкове пленарне засідання форуму УВКР намічено на 20 серпня в «Українському домі». На цьому засіданні плановано обрати нового главу ради.

Голова УВКД Михайло Горинь зазначив, що ситуація в Україні в останні роки кардинально відрізняється від 2001—2005 років. За його словами, «держава звертає дуже велику увагу на роботу українських громад далеко за межами України».

Він також висловив упевненість, що це буде не тільки моральна, а й матеріальна підтримка.

«Гадаю, ідея об’єднання буде провідною ідеєю Української всесвітньої координаційної ради», —заявив він.

Поліцейські по чотири тисячі гривень

Влада Кам’янця-Подільського вирішила покласти на вулицях міста... «лежачих поліцейських». Це зроблено з метою обмежити швидкість автомобільного транспорту під час проїзду через заповідне Старе місто. «Поліцейські» вже прибули зі Львова, невдовзі буде отримано дозвіл обласної автодорожньої інспекції на цю новацію.

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельницька область.