Вибори в Україні відбулися хоч і з чергами, але без значних порушень. Найбільше грішили недотриманням законодавства там, де, крім Президента, обирали ще й місцеву владу.

Спостережна місія Світового конгресу українців (місія СКУ) відзначила, що вибори Президента пройшли чесно і згідно з міжнародними демократичними стандартами. Не було зафіксовано порушень, які могли б суттєво вплинути на результати голосування, у тому числі, використання адмінресурсу, підкупу виборців, масового вкидання бюлетенів тощо.
Водночас зафіксовано низку порушень у різних регіонах, зокрема, перешкоджання роботі ЗМІ та спостерігачів, двоє з яких були заблоковані на виборчій дільниці №480752 у Миколаєві. Вони разом із членами ДВК і довіреними особами кандидатів стримували штурм людей спортивної зовнішності.
Місія СКУ зазначає: в містах, де паралельно відбувалися вибори міських голів, у тому числі й у Києві, Миколаєві, Херсоні, Одесі, Черкасах, Сумах, процес голосування значно сповільнювався, утворювалися черги, що призвело до потреби продовжити роботу дільниць.
Місія міжнародних спостерігачів Європейської організації з моніторингу за виборами (ENEMO) в Україні теж не помітила якихось грубих порушень. «Нами не було помічено жодних суттєвих порушень, тільки виключно ізольовані випадки. Тому нині можна сказати, що вибори відбулися», — зазначив Петер Новотний.
Парламентська асамблея Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) також не зафіксувала суттєвих випадків недотримання законодавства на президентських перегонах в Україні, але незначні зауваження все ж таки були. Зокрема, керівник делегації Грузії в ПАЧЕС Давид Саганелідзе сказав, що під час голосування були деякі технічні проблеми, пов’язані з пропускною здатністю дільниць.
Керівник делегації Конгресу зі спостереження за достроковими місцевими виборами в Україні Гудрун Мослер-Торнстром відзначила, що під час нинішнього волевиявлення не було таких проблем, як тиск на громадян або їх залякування, зловживання адміністративними ресурсами. Все це, за її словами, є неодмінною умовою проведення вільних і чесних виборів за європейськими стандартами. Але, зауважила вона, були проблеми, пов’язані з тим, що списки осіб для участі в президентських перегонах дещо відрізнялися від списків для участі в місцевих виборах. Крім того, через нестачу людей в комісіях та їхню неналежну підготовку на багатьох дільницях виникали черги. Це призвело до того, що люди йшли з дільниць, так і не проголосувавши.
За даними спостерігачів від Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE), основні порушення під час волевиявлення зафіксовані в Луганській області. «Нашими партнерами від Громадянської мережі «ОПОРА» на дільницю  №440269 зафіксовано випадок викрадення бюлетенів озброєними людьми», — розповів прес-координатор EPDE Михайло Маглов. За його словами, в цьому ж регіоні на дільницю №440266 надійшов дзвінок з попередженням про загрозу захоплення. Виборча комісія прийняла рішення про дострокове її закриття. Крім того, на даній дільниці не проводилося голосування на дому через відсутність транспорту.
Як повідомив М. Маглов, спостерігачі також фіксували окремі порушення. Зокрема, це відсутність плакатів з інформацією про кандидатів, наявність передвиборної агітації, порушення процедури видачі бюлетенів, а також у спостерігачів виникали проблеми з веденням фотозйомки.
 
У Празі черга охочих проголосувати на виборах Президента України розтягнулася на сотні метрів.
Фото з Фейсбуку Mіchal Ostapyuk.