Минулих вихідних Донецьк, увесь Донбас, Україна святкували 70-річчя футбольного клубу «Шахтар». Більше сотні журналістів (місцевих і столичних) висвітлювали цей славний день народження. Ювілярів прибув привітати Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, а ще — високопосадовці, народні депутати. Зокрема, перший Президент незалежної України Леонід Кравчук.

У «Вікторії» вручали ордени

Головні події свята відбувалися в готельному комплексі «Вікторія», де впродовж кількох годин тривала церемонія нагородження ветеранів і тренерів команди «Шахтар». Але спершу присутні переглянули фрагменти нового 4-серійного документально-публіцистичного фільму, спеціально приуроченого до ювілею, «Донецьк і його команда». Цю стрічку створив відомий російський режисер Василь Пічул (зняв художні фільми «Маленька Віра», «Небо в діамантах» та інші).

Ветеранів і нинішню команду та її наставника Мірчу Луческу вітали: донецький міський голова Олександр Лук’янченко, голова Донецької облради Анатолій Близнюк, голова Донецької облдержадміністрації Володимир Логвиненко.

Президента футбольного клубу «Шахтар», народного депутата України Ріната Ахметова відзначено почесним знаком «Шахтарська слава» І ступеня. Нагороду вручив міністр палива та енергетики України Сергій Тулуб. Таких знаків удостоєні також уславлені ветерани Віктор Грачов, Юрій Дегтярьов та Сергій Ященко.

А потім уже сам Рінат Леонідович вручав нагороди — почесні знаки «За заслуги перед клубом». Вони задумані для тренерів і ветеранів, котрі провели у складі команди більш як 90 матчів у чемпіонатах СРСР і України.

Передбачено дві категорії «клубного ордена». Нагорода першого ступеня виготовлена з використанням золота і діамантів. Відзнака другого ступеня інкрустована сріблом. Її отримали:

Михайло Соколовський, Сергій Ященко, Юрій Дегтярьов, Віктор Грачов, Ігор Петров, Валерій Рудаков, Олександр Сопко, Володимир П’яних, Сергій Попов, Геннадій Зубов, Олексій Варнавський, Віталій Старухін (посмертно), Михайло Старостяк, Сергій Ателькін, Юрій Дудинський, Валерій Кривенцов, Геннадій Орбу, Віктор Кондратов, Валерій Гошкодеря, Володимир Роговський, Олександр Коваль, Станіслав Євсеєнко, Іван Бобошко, Микола Федоренко, Володимир Сорокін, Олексій Дрозденко, Віктор Звягінцев, Олександр Васін, Олег Матвеєв, Олег Смолянинов, Віктор Смигунов, Анатолій Раденко, Сергій Онопко, Володимир Пархоменко, Геннадій Снєгірьов, Валентин Єлінскас, Борис Стрєлков, Анатолій Родін, Сергій Акименко, Сергій Морозов, Юрій Коротких, Сергій Кравченко, Віталій Савельєв, Володимир Захаров, Віктор Фомін, Віктор Чанов, Петро Буянов, Олег Жуков.

Пізніше нагороди вручать тим, хто не зміг бути присутнім на церемонії: Ігорю Леонову, Валентину Сапронову, В’ячеславу Аляб’єву, Юрію Ананченку, Олександру Алпатову, Сергію Ковальову.

Після цього Рінат Ахметов вручив «ордени» І ступеня Олегу Базилевичу, Юрію Захарову, Мірчі Луческу, Віктору Носову, Віктору Прокопенку, Невіо Скалі, Валерію Яремченку та Михайлу Калініну.

Таку саму нагороду пізніше отримають Володимир Сальков, Анатолій Коньков, Анатолій Бишовець та Бернд Шустер.

Дуетом з прем’єром...

Після завершення офіційної частини на стадіоні «Шахтар» відбулася грандіозна святкова програма. До присутніх із вітальним словом звернувся Віктор Янукович. При цьому прем’єр згадав, як його маленьким хлопчиком тато привів на цей стадіон і про «атмосферу щастя», яка панувала тут. Упродовж усьго концерту Янукович разом із дружиною сиділи поряд з президентом «Шахтаря».

Маркіян Лубківський зачитав вітального листа від Президента України Віктора Ющенка. Ювілярів вітали дуже багато відомих людей футболу — вживу і з величезних екранів. Теплі слова сказав президент Федерації футболу України, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс.

Концертну програму вели Марія Єфросиніна та популярний російський коментатор Віктор Гусєв. Співали і танцювали: хор імені Григорія Верьовки, Людмила Гурченко, Ігор Ніколаєв, Ірина Алєгрова, Олександр Пономарьов, Тамара Гвердцетелі, Валерій Леонтьєв, Олександр Градський, Софія Ротару.

Софія Михайлівна підійшла до Януковича й запросила його на «білий танець». Віктор Федорович галантно танцював із зірковою співачкою кілька хвилин і весело з нею розмовляв.

А під завісу заспівав уже й сам прем’єр. Разом із Йосипом Кобзоном він виконав пісню «Спят курганы темные».

Про клуб, його сьогодення і майбутнє

А в неділю найбільше навантаження випало на прес-службу клубу, яку очолює Руслан Мармазов, та на представників ЗМІ. Вони побували на тренувальній базі гірників «Кірша». Екскурсію, до речі, вів сам Рінат Ахметов. Він виявився дуже гостинним господарем, приємним і щирим співрозмовником. І журналісти ще раз переконалися в тому, як палко він любить футбол і свій «Шахтар».

До речі, кореспондент «Голосу України» ходив по базі поряд з відомим композитором і другом «Шахтаря», його палким прихильником і автором музики до клубного гімну Ігорем Крутим. Наговорився з ним, як то кажуть, досхочу.

Про базу чемпіонів України написано багато. Однак усе це варто хоч один раз побачити. То просто фантастика. Тут працює дитяча футбольна академія, є 9 полів, казкові приміщення. Звичайно, обсяг роботи на базі щодня величезний. Тому більшість клубних працівників (штат налічує 570 чоловік) працюють саме на базі.

Після відвідин «Кірші» журналісти повернулися до прес-центру на РСК «Олімпійський». І там на них чекали зустрічі з цікавими співрозмовниками. Зокрема, з кінорежисером Василем Пічулом.

Потім генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін розповів про будівництво нового стадіону клубу, яке ведеться в парку, через дорогу від «Олімпійського».

Кошторисна вартість будівництва — 185 мільйонів доларів. Трибуни вміщуватимуть 50 тисяч глядачів. Темпи будівництва відповідають графіку. Тож наприкінці осені наступного року, як і планується, споруду буде здано в експлуатацію.

Пан директор відкрив ще й певні фінансові секрети. Позаторік бюджет «Шахтаря» становив 84 мільйони доларів. А от торішню суму ще не підраховано.

Потім до рук преси потрапив Невіо Скала. Під орудою цього італійського фахівця «Шахтар» вперше став чемпіоном України.

І насамкінець про футбольну академію клубу розповів її директор, нідерландський фахівець Хенк Ван Стей.

Свято мало завершитись недільним вечірнім концертом у центрі Донецька. Однак його відмінили. Адже сталася трагедія на шахті «Суходольська-Східна» в сусідній Луганській області. Зрозуміло, ФК «Шахтар» сумує з приводи цього горя, що прийшло в шахтарські родини. Разом із усім українським народом висловлює щирі співчуття усім тим, кого торкнулася ця трагедія.

Донецьк—Київ.