Антитерористична операція, яка хвилеподібно проходить на сході країни, минулої неділі знову взяла тайм-аут. Цього разу виправдано.

«Для більш мирного вирішення питання, пов’язаного з виборами, активні дії з боку українського війська і правоохоронних органів було припинено, для того щоб жителі східних областей могли потрапити на виборчі дільниці й проголосувати», — повідомив перший віце-прем’єр України Віталій Ярема на брифінгу в Києві ввечері 25 травня.

За його словами, було повністю заблоковано ту частину областей, на яких перебувають терористи, а найближчим часом активна фаза АТО відновиться.

Як і обіцяли керівники силових відомств напередодні дня В, ситуацію під час народного волевиявлення вони контролювали за винятком Донецької і Луганської областей. Так, у неділю в ході спецоперації в Бердянському районі Запорізької області співробітники СБУ затримали вантаж стрілецької зброї та вибухівки, що призначався для озброєння бойовиків. 73 ящики з озброєнням «приплили» з окупованої території АР Крим (Севастополь), повідомили в прес-центрі відомства.

Установлено, що зброю сепаратисти мали намір застосувати під час запланованих терористичних акцій, у тому числі, захопленні морського порту та адміністративних будівель у Бердянську й Миколаєві в день виборів Президента України.

За наявними даними, одним з організаторів незаконних поставок зброї є екс-глава СБУ Олександр Якименко. Його ГПУ оголосила в розшук за масові вбивства в Києві в лютому цього року.

Уже вчора бойовики в «гарячих точках» нашої країни перемкнули свою увагу з розбою виборчих дільниць і терору стосовно членів ОВК на інші об’єкти, у тому числі стратегічні. Вони захопили Міжнародний аеропорт Донецька. Однак уже вдень, коли верстався цей номер, там проходила повноцінна антитерористична операція із зачищення від бойовиків...

А в цей час у столиці головний претендент на пост глави держави, коментуючи пріоритети своєї політики, сказав: АТО на Донбасі кардинально зміниться. Вона стане ефективною і коротшою.

«Я підтримую продовження АТО, але вона має бути змінена у форматі... Буде різке збільшення ефективності антитерористичної операції. АТО не буде тривати 2—3 місяці, вона триватиме години», — заявив Петро Порошенко, пообіцявши, що кардинально зміниться оснащення і рівень оплати силовиків.

Подібні заяви без п’яти хвилин Верховного головнокомандуючого ЗСУ обнадіюють. На адресу керівництва АТО і самого проведення операції від самого її старту лунає чимало критики.

«Моє глибоке переконання в тому, що АТО не вистачає рішучого і відповідального керівництва, і його так само не вистачає нашим силовим структурам у цілому. В цьому корінь зла», — вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. — Звідси йдуть основні проблеми: відсутність здатності оперативно реагувати на зміну обстановки, відсутність взаємодії між силовиками, відсутність прийнятного рівня логістики, відсутність елементарної здатності брати на себе відповідальність практично на всіх рівнях і так далі».

На його думку, сьогодні ще рано розслаблятися, і треба бути готовими до будь-якої провокації з російської сторони, незважаючи на заяви Москви про відведення військ від наших кордонів. Путін непередбачуваний, і жодних кордонів і запобіжників у вигляді думки міжнародного співтовариства, міжнародного права для нього не існує. А тому потрібно бути готовим до всього — імовірність російського вторгнення як і раніше актуальна, зазначив експерт.